Una aplicació vol visibilitzar els micropobles

'Hamlets' recull tota la informació dels municipis de menys de 500 habitants per a persones interessades en anar-hi a viure

per Xevi Pujol

Arreu

Mª Carme Freixa presentant l'aplicació
Mª Carme Freixa presentant l'aplicació | Laura Segur

‘Hamlets’ és un projecte del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de Micropobles de Catalunya que vol estudiar com les migracions podrien afavorir al repoblaments dels municipis amb menys de 500 habitants. Un dels productes que ha fet sorgir ha estat el d’una aplicació que detalla tots els recursos que tenen els micropobles que hi estan adherits.

«Ens semblava que era molt útil tenir un instrument on hi apareguin tots els micropobles, hi hagi tota la informació que podem trobar en les diferents bases de dades, i alhora hi hagi una fitxa específica per a cada poble que expliqui els serveis que poden ser interessants per a algú que hi vulgui anar a viure. Per exemple, ens diu si hi ha escola o no, tipus de botigues, si hi ha habitatge disponible...» explica Maria Carme Freixa, presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya.

Aquest és un projecte finançat per RecerCaixa, que va començar l’any 2017 i acabarà la primavera de l’any vinent. El seu objectiu és acabar essent d’àmbit europeu i per això és clau que l’aplicació funcioni. Per al moment, s’hi han unit un 20% dels micropobles catalans. Al Ripollès, 12 dels 19 municipis són micropobles, i la meitat ja apareixen a l’aplicació. Des de l’associació esperen que la informació que hi apareix faci animar a més gent a venir a viure en llocs on la tranquil·litat i la pau són el principal atractiu.

Vallfogona de Ripollès és un dels 12 micropobles de la comarca | Xevi Pujol