Els Trabucaires i Pedrenyalers encenen Ripoll recreant la història

Ripoll va retrocedir fins al combat entre Nyerros i Cadells del 1610 amb 8 colles participants

per Judith Espert

Cultura

Acció final de la recreació a l'ajuntament
Acció final de la recreació a l'ajuntament | Eudald Tutllo

Ripoll va retornar al 1610, gràcies a la colla de Pedrenyalers i Trabucaires. La recreació històrica va recordar aquest diumenge el combat entre nyerros i cadells amb un espectacle en què la llum, el foc i el soroll van esdevenir protagonistes. Els dos bàndols, recorrent bona part del nucli antic, encapçalats per en Perot Rocaguinarda i en Trucafort, van recrear l'enfrontament entre la vila i el monestir per la llibertat i els drets senyorials.

«Ara que això de la llibertat sona tant, ens va semblar que era un tema adient» deia Frederic Martínez, president de la colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll.

Una acció plena de moments intensos que va culminar a la plaça de l'Ajuntament, on la casa consistorial va cremar amb un espectacle de pirotècnia per acabar demanant la pau i la concòrdia entre tothom. 8 colles d'arreu del país van participar en aquesta acció, com els trabucaires de Solsona o els de Llinars.

La colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll no es fixa l'objectiu de fer de nou una recreació històrica l'any vinent, sinó que s'emplaça als anys vinents per seguir treballant en propostes d'aquest format.

Un moment de la recreació a la plaça de Sant Eudald | Eudald Tutllo