La flama del Canigó tornarà a cremar al Ripollès amb el foc de la llengua

Òmnium Ripollès repatrirà fanalets a Ripoll perquè tothom se l'ha pugui enduar a casa

per Xevi Sunyol

Societat, Cultura

La presentació dels actes amb motiu de l'arribada de la Flama del Canigó es va fer a Ripoll
La presentació dels actes amb motiu de l'arribada de la Flama del Canigó es va fer a Ripoll | Xevi Sunyol

Corria l’any 1955 quan un grup de ciutadans d’Arles de Tec, encapçalats per Francesc Pujada, van tenir la idea d’encendre els focs de Sant Joan al cim del Canigó, seguint els preceptes del poema de Jacint Verdaguer que portava per nom el d’aquest massís. Des de llavors i fins enguany, la flama del Canigó ha esdevingut una tradició que porta el foc de Sant Joan a tots els racons dels Països Catalans. Una tradició que ha anat sumant adeptes i que té en el Ripollès un aliat vital, ja que aquesta flama que a dia d’avui encén les fogueres de molts pobles de Catalunya entra a la nostra terra pel Coll d’Ares, des d’on es reparteix a diferents comarques, especialment el Ripollès i Osona.

Des de Coll d'Ares s'iniciaran les rutes per fer arribar la flama arreu
Des de Coll d'Ares s'iniciaran les rutes per fer arribar la flama arreu | Abril Chincilla


Des de ja fa 64 anys, la flama del Canigó té la primera rebuda a Molló, des d’on baixa fins a Camprodon per començar a prendre camins diferents per abastar tots els pobles de la vall, i baixa fins a Ripoll fent parada a tots els municipis que troba pel camí. Andreu Coll, president de Tradicat, remarcava que «com sempre, farem una gran trobada a dalt al Canigó i aquest any, essent un diumenge, segur que serem més gent del que és habitual. Un cop a dalt, com es fa sempre, hi haurà molts actes populars des que arribem al Coll d’Ares i a la majoria de pobles per on passem fins arribar».

 

A Ripoll es bifurca cap a Osona i cap a la Vall de Ribes, on també omple de llum i foc tots els pobles. Aquest any, com ja ha passat en els últims tres, l'Esportiu Ripoll hi participa de manera activa. Joaquim Merino explicava que  «és un acte que ens agrada molt a tots els que hi participem, ja que visibilitzem aquesta festa amb la metàfora d’expandir la flama i la llengua per tota la comarca». Una catorzena d’atletes hi prenen part, fent relleus amb la flama en diferents punts del recorregut i alguns dels més valents, a més, cobriran corrent els més de quaranta quilòmetres que separen la frontera amb la capital de la comarca. Jordi Vilarrodà, president d’Òmnium Cultural al Ripollès, afegia que «aquest any continuarem portant a terme moltes activitats i espectacles a Ripoll, amb els que volem treure la flama al carrer, fer-la evident i que la gent la visqui d’una manera més plena. A més, regalarem fanalets als assistents perquè se l’emportin a casa per encendre les seves fogueres».

Òmnium Ripollès repartirà fanalets per poder endur-se la flama
Òmnium Ripollès repartirà fanalets per poder endur-se la flama | Guillem Sánchez