Els serveis secrets espanyols tenien punxats els mòbils de la cèl·lula de Ripoll

El CNI "escoltava i anotava" les converses dels joves que van atemptar l'agost del 2017

per Redacció

Arreu

El CNI controlava les converses dels joves de Ripoll
El CNI controlava les converses dels joves de Ripoll | Arxiu

En la segona entrega de la investigació del diari digital "Público" sobre la relació del CNI amb l'Imam de Ripoll, s'informa que els serveis secrets espanyols escoltaven i prenien nota de les converses que la cèl·lula ripollesa mantenia a través dels seus mòbils.

El diari revela que la prova del seguiment consta en un dels informes reservats que el CNI ha facilitat als investigadors dels atacs terroristes del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. L'informe detalla el viatge que Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub van fer a París els dies 11 i 12 d'agost, cinc dies abans d'entrar en acció.

"Público" arriba a la conclusió que les proves demostren que el CNI vigilava de prop tots els moviments dels autors dels atacs. Afegeix que la informació va arribar als investigadors per una "relliscada" de redacció per part dels serveis secrets. El diari considera poc "habitual" el tipus de seguiment,  per ser tan "exhaustiu", especialment per tractar-se d'uns "joves sense antecedents penals".

En definitiva, "Público" afirma que el detallat seguiment a la cèl·lula de Ripoll només s'explica si "els serveis secrets comptaven amb Abdelbaki Es-Satty com a confident", i que el CNI podria haver "estat enganyat" per l'imam, que no va tenir cap intenció de revelar "els seus propis plans". En la primera entrega del treball d'investigació,  "Público" apunta que Es-Satty va estar en contacte amb els serveis secrets espanyols fins poc abans del 17 d'agost.

L'ajuntament de Ripoll reitera novament comparèixer a la causa judicial dels atemptats  com a part pública. La voluntat de la corporació ripollesa es tenir accés a tot el sumari i exigir conèixer tota la veritat. L'alcalde de Ripoll ha qualificat d'"escàndol" les revelacions i ha afegit que "si algú tenia la informació i no la va compartir, va posar en risc tota la societat i això és molt greu". ERC i Junts per Catalunya han demanat la compareixença del president del govern espanyol, de diversos ministres i del director del CNI. També han exigit la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats,  que en el seu moment van rebutjar PP, PSOE i Cs.