El CNI va ajudar Es Satty a convertir-se en imam de Ripoll

Els serveis secrets espanyols el van fitxar el 2014 a canvi de no ser deportat per un cas de narcotràfic

per Redacció

Arreu

La cèl·lula terrorista que controlava l'imam de Ripoll va atemptar a Cambrils i Barcelona
La cèl·lula terrorista que controlava l'imam de Ripoll va atemptar a Cambrils i Barcelona | Arxiu

Les fonts consultades pel diari "Público" asseguren que el CNI va arreglar les recomanacions i els avals que van obrir les portes perquè Abdelbaki Es Satty fos admès com a imam de l'oratori de Ripoll. Aquest és un dels grans titulars de la tercera entrega del treball d'investigació que la publicació digital ha realitzat per demostrar la relació entre els serveis secrets espanyols i Es Satty. Per arribar a ocupar el càrrec a la capital de comarca, els serveis secrets espanyols van comptar amb la col·laboració d'un altre informador musulmà de Girona, segons explica la informació de "Público". Aquest informador va marxar a França després del 17 d'agost, per infiltrar-se en altres xarxes radicals d'Europa.

L'altre gran titular de la tercera entrega de "Público" és que el CNI va fitxar Es Satty el 2014 a canvi de no ser deportat. El març de 2012, després de ser traslladat a Ceuta des de la presó de Castelló per ser jutjat per un cas de narcotràfic, l'imam de Ripoll va canviar de sobte l'actitud d'islamista radical que havia demostrat fins llavors i va mostrar un perfil baix, amb la voluntat d'evitar ser expulsat al Marroc. A l'abril del mateix any, va començar a rebre visites de la Guàrdia Civil i dos anys després, va ser visitat per membres dels serveis secrets espanyols. El CNI havia estat controlant la seva evolució ideològica a la presó, malgrat que ara ho negui, segons denuncia el diari digital.

"Público" insisteix en preguntar perquè els serveis secrets espanyols volen amagar la seva relació amb l'imam de Ripoll. El diari especula amb la possibilitat que el CNI tingui por que es faci pública alguna vinculació amb els atemptats, fins a l'extrem que es podia haver arribat a finançar-los, de manera involuntària, amb fons reservats. Una altra opció que es posa sobre la taula és que Es Satty va practicar un doble joc i va enganyar els serveis secrets. L'altre possibilitat que exposa el diari digital és que el CNI va va ser incapaç d'evitar els atacs malgrat disposar de clars indicis que es durien a terme tard o d'hora.