Ripoll exigeix saber tota la veritat sobre els atemptats del 17-A

Tots els grups insten al Govern espanyol ha aclarir la relació entre el CNI i Es Satty

per Judith Espert

Societat, Política

Tots els grups van donar suport a la moció
Tots els grups van donar suport a la moció | Judith Espert

L'ajuntament de Ripoll, reunit amb caràcter extraordinari aquest dilluns, ha aprovat una moció per unanimitat que reclama a l'estat espanyol que doni totes les explicacions necessàries sobre la vinculació de l'imam Abdelbaki Es Satty i el CNI. Ha estat després que el diari Público publiqués que els serveis secrets espanyols tenien com a confident a Es Satty i que, a més, tenien monotoritzada la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Unes informacions que no van compartir amb els cossos policials que treballen a Catalunya amb l'objectiu de desarticular-la o intentar evitar els atemptats. El ple en bloc reclama també al Ministeri de Justícia que estudiï una modificació legal que permeti que el consistori es pugui personar en el procediment judicial.


L'alcalde, Jordi Munell, arran de les noves informacions, argumenta que és plausible pensar «que, potser, es podria haver aturat aquest atemptat» i considera que com a vila afectada directament «ens mereixem saber la veritat». A més, ha denunciat el silenci de l'estat espanyol en relació a aquests fets, cosa que «auspicia pensar malament». «La ciutadania ens mereixem saber realment que va passar, tenir transparència i poder confiar amb les estructures de l'Estat, que amb el que hem conegut, no hi podem confiar», ha explicat.
Per tot plegat, Ripoll reclama «explicacions» i, si cal, «depurar responsabilitats». Munell argumenta que serviria, també, «per tancar una pàgina de dol per Ripoll».


Tots els grups municipals han donat suport a aquesta iniciativa. Durant la seva intervenció, la portaveu socialista, Anna Belén Avilés, ha demanat que s'aclareixin les informacions aparegudes i que es depurin «responsabilitats polítiques». També ha assegurat, però, que en aquests aclariments s'hi incloguin les periodístiques perquè, segons ha afirmat, «s'està qüestionant la veracitat d'alguns dels documents publicats».


Per la seva banda, la regidora del Front Nacional, Sílvia Orriols, ha afirmat durant la seva intervenció que «seria molt gros que en ple segle XXI l'estat s'hagués servit del terrorisme islamista per justificar la reocupació d'una de les seves colònies i impedir el seu alliberament pacífic».


Esquerra Republicana, tanmateix, ha argumentat que la vila com ha part afectada «vol ser informada» i ha instat a no referir-se a Abdelbaky Es Satty com a imam de Ripoll perquè lamenten que «Ripoll es torni a posicionar pels atemptats i no pel que li pertoca» mentre que Aitor Carmona, d'Alternativa per Ripoll, veu necessari «que es depurin responsabilitats i hi hagi un exercici de transparència».


La moció aprovada es farà arribar al president del govern espanyol, la delegada del govern espanyol a Catalunya i al subdelegat del govern espanyol a Girona. També es traslladarà al Ministeri de Justícia.