Els tocs d'estiu es podrien reeditar en altres èpoques de l'any

Un recorregut pels vestigis de la Guerra Civil ha estat l'última proposta d'aquesta edició

per Judith Espert

Societat, Cultura

Aquesta llanta del camió de trilita és un dels vestigis de la Guerra Civil a Ripoll
Aquesta llanta del camió de trilita és un dels vestigis de la Guerra Civil a Ripoll | Judith Espert

Una llanta de la roda del camió de trilita que va explotar a causa del bombardeig del 5 de febrer del 1939 a Ripoll, la qual roman exposada al Museu Etnogràfic, és un dels vestigis més tangibles de la Guerra Civil a la capital. Una trentena de persones han pogut descobrir els rastres que va deixar-hi, gràcies als Tocs d'Estiu i a la Comissió de la Memòria Històrica. Adrià Brull ha estat l'encarregat de dirigir la proposta, el qual ha detallat que Ripoll va ser una zona de represàlia: «Dels republicans contra els nacionals i contra el clero, al principi, i d'això n'han quedat vestigis i també han quedat vestigis dels últims dies de la Guerra, dels bombardejos, de la retirada i de les represàlies dels nacionals contra els republicans»


Ha estat en un recorregut que ha fet parada, entre altres, al Monestir de Ripoll on resta un marca a la pica baptismal d'un cop de mall o a l'interior de la capella de Sant Eudald on només hi ha un sepulcre d'una de les famílies dels benefactors del Monestir perquè les altres van ser destruïdes. També la Guerra va fer estralls a l'estàtua del 27 de maig. L'entrada de les tropes feixistes va provocar que s'enderroqués i es tirés l'estàtua al riu. Històries tangibles, amb contrapunt emocional.

Els participants van recórrer diversos punts de la vila | Foto: Judith Espert

 

El doctor Eudald Maideu, qui va viure en primera persona els estralls de la Guerra, ha estat l'encarregat d'explicar els records i vivències d'aquella època. Entre altres, ha explicat que es va aixecar un mur de protecció per tal de preservar la portalada del Monestir o la sirena que hi havia a l'ajuntament de Ripoll, la qual ja no es conserva.


Una proposta per fer record de la història de la vila i que ha servit per cloure una nova edició més dels Tocs d'Estiu de la capital. La regidora de Cultura, Montsina Llimós, ha recordat que en totes les activitats s'ha registrat un públic «notable», el qual «ha valorat positivament les propostes». «És una iniciativa que realment val la pena», ha subratllat.  Des de la corporació han avançat que després de la bona acollida d'aquesta última edició, s'està treballant perquè es pugui reeditar l'experiència en altres èpoques de l'any: «Aquesta participació que va in crescendo l'hem de canalitzar bé perquè no només sigui en determinats moments, sinó que tingui una mica més de continuïtat», ha assegurat Llimós.