Gombrèn segueix recreant tot el procés de la sega

La Festa del Segar i el Batre es va celebrar aquest diumenge a la localitat

per Xevi Pujol

Cultura

El feixuc ofici del segador, recreat a Gombrèn
El feixuc ofici del segador, recreat a Gombrèn | Muti Saló

Una festa que permet descobrir quin era el procés tradicional de la sega del blat. Això és la Festa del Segar i el Batre de Gombrèn, una efemèride que s’ha seguit celebrant enguany, aquest diumenge. Amb participació de segadors d’arreu de la comarca i del Berguedà o Osona, a més d’alguns vilatans, durant la jornada es pot presenciar tot el procés: des de la sega fins a l’elaboració del pa.

David Cuadrado, regidor de Festes de Gombrèn, explica que «es comença per la sega, tot seguit es procedeix a batre, moldre el gra i finalment fer el pa de la farina que se'n treu».

L’ajuntament fa una bona valoració de la participació a la festa, que ha estat acompanyada d’una exposició de tractors, d’antiguitats i de parades de productes locals. Es vol anar mantenint la tradició any rere any i fer la festa més grossa, ja que permet veure processos ja perduts perquè ara està tot industrialitzat. El pa fins i tot, s’elabora amb un molí de pedra, que el fa funcionar un tractor.

Quim Bartés, un dels col·laboradors de la festa, detalla que «abans hi havia petits forns que feien el pa -aquí a Gombrèn n'hi havia dos-, i durava tota la setmana, perquè la farina era del tot natural. Ara, tot ha canviat moltíssim, el pa es fa amb farines molt refinades. Trobem el pa molt cruixent, però només al moment, i si te'l vols menjar l'endemà i ja no pots».

Alguns dels segadors ja són grans, però segueixen recreant aquesta feixuga feina durant la celebració. L’afició per la restauració de tractors i vehicles antics també hi és molt present.