El ple de Ripoll tomba les dues mocions de Front Nacional de Catalunya

Volien obligar a les treballadores contractades per l'ajuntament a no portar el vel en hores de feina i a entendre i parlar correctament el català

per Guillem Sánchez

Arreu

El plenari de l'ajuntament de Ripoll, dimarts al vespre
El plenari de l'ajuntament de Ripoll, dimarts al vespre | Guillem Sánchez

El ple de Ripoll en bloc va tombar les dues mocions presentades per Front Nacional de Catalunya a la darrera sessió plenària, aquest dimarts al vespre. La primera, que demanava que tot el personal contractat o subcontractat per l'ajuntament hagués d'entendre i parlar correctament el català i, la segona, perquè les treballadores amb aquesta categoria no pugui portar el hijab o vel islàmic en horari laboral. Sílvia Orriols, regidora del Front Nacional de Catalunya, expressava que «davant el setge i coacció tan greus que les musulmanes pateixen sistemàticament en diferents graus, és necessari que les administracions del món que pretén ser civilitzat, garanteixin dins dels seus espais els drets de la dona».

Oposició frontal de tots els grups municipals. Tots ells van rebatre la posició del Front amb arguments legals o de llibertat individual. Des de l'equip de govern, Josep Mª Creixans argumentava que «ja hi ha una llei de la Generalitat el 2002 que exigeix que qualsevol persona amb una plaça a l'ajuntament ha de tenir un nivell de català». Alhora, va afegir que «el que no es pot fer és, a través d'una moció, intentar que l'ajuntament atempti contra aquests articles que donen llibertat a les persones» en diferents àmbits.

El portaveu d'Esquerra Republicana, Roger Bosch, va dir que «anem veient les intencions que tenen el Front com a grup; com a bons republicans, entenem que el què han de fer les dones és escollir si volen portar el vel o no». «Ens ha semblat una mica fora de lloc fer servir com a argument la situació de les dones en determinats països en comparació amb Occident per parlar de la prohibició del vel», va comentar Anna-Belén Avilés, del PSC Ripoll. Alternativa per Ripoll - CUP, a través d'Aitor Carmona, constatava que «amb arguments sòlids i racionals hem desmuntat» l'argumentació de Front «que girava a través del racisme i l'exclusió i no hi donem més transcendència».

El ple va aprovar totes les mocions presentades. La reclamació per atendre adequadament als menors no acompanyats que arriben al territori, amb el vot en contra de Front, i la de rebuig a la Llei Aragonès, amb l'abstenció d'ERC, PSC i govern i vot a favor d'Alternativa per Ripoll. Tots els punts de l'ordre del dia van quedar aprovats per majoria, amb abstenció i vot en contra d'Alternativa en dues qüestions econòmiques.

Tots els grups van reclamar la incorporació de jocs universals en els parcs de la vila i Alternativa va manifestar que Joaquim Colomer s'equivocava en no renunciar a les retribucions al consistori un cop assumit el càrrec de president del Consell. El regidor es va defensar dient que la seva dedicació a l'ens comarcal no és del 100%. El ple marcat per les mocions de Front Nacional va cloure amb la lectura del poema 'Podries', de Joana Raspall, per part d'Unitat contra el Feixisme.