El ribetà Aleix de Ferrater publica un nou llibre de poemes

S'anomena 'L'excés' i esta centrat en la proliferació del turisme i els seus efectes

per Xevi Pujol

Cultura

Aleix de Ferrater a Ribes
Aleix de Ferrater a Ribes | Xevi Pujol

El ribetà Aleix de Ferrater ha publicat un nou llibre de poemes, anomenat ‘L’excés’, centrat en la percepció que la proliferació del turisme està despersonalitzant els llocs i les persones que viuen en segons quins indrets. «Quan parlo d'aquest problema no m'agrada queixar-me, que també ho faig, però vull destacar les coses que s'estan perdent: els espais i les persones», explica.

El llibre versa, principalment, sobre Barcelona i la costa, però també s’hi poden incloure els pobles del Ripollès. A Ribes de Freser, per exemple, ja es comencen a notar els efectes del turisme en el preu de la vivenda, segons afirma de Ferrater.

«És clar que hi ha d'haver turisme, si no n'hi hagués aniríem malament, però l'excés està capgirant la truita i està fent que hi hagin molts problemes d'augment de preus de lloguers o de feines que estan mal pagades...», argumenta de Ferrater. Als poemes hi apareixen moltes persones importants en la seva vida, com diversos amics o la seva dona.

De Ferrater ha publicat, des del 2007, quatre llibres més, i també altres relats i poemes en obres conjuntes amb altres autors. Ha guanyat diversos premis de poesia com el Roc Boronat 2007 o el Guillem Colom i Ferrà 2015. Ara, ja té un nou recull de poemes a punt per ser publicat properament, amb una temàtica del tot particular: «el món des del punt de vista d'un corb, ell des de dalt i jo des de baix».

De moment, l’escriptor i periodista ha presentat ‘L’excés’ a Barcelona, però de cara a la tardor espera poder-ho fer a Ribes de Freser.