Identifiquen un soldat republicà nascut a Ripoll enterrat en una fossa de Les Garrigues

Estava enterrat en una fossa del Soleràs, on els arqueòlegs hi van trobar 146 individus

Arreu

La Fossa del Soleràs
La Fossa del Soleràs | GarriguesTV

Un soldat republicà nascut a Ripoll i un soldat franquista originari de Fuentemolinos (Burgos) són les dues últimes víctimes de la Guerra Civil identificades, segons informa l'Agència Catalana de Notícies. Els dos homes estaven enterrats a la fossa del Soleràs de les Garrigues, oberta l'any 2017 en una de les excavacions del Pla de fosses. En aquesta fossa, els arqueòlegs hi van trobar 146 individus. És la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya pel que fa al nombre de persones trobades. El procediment per dur a terme les identificacions es basa en la comparació de les restes humanes amb els perfils genètics de familiars de víctimes, en aquest cas les restes òssies ha coincidit amb la genètica dels respectius nebots. Amb aquestes dues noves identificacions, el Programa d'identificació genètica ja ha permès posar nom i cognom a set persones localitzades en fosses de la Guerra Civil, sis de les quals estaven enterrades al Soleràs.

El soldat republicà és un dels germans Sabatés Homs. Podria ser en Joan o en Josep Maria. Van néixer a Ripoll, però després van viure a Torelló (Osona). Tots dos van morir a la Guerra Civil. Els estudis antropològics acabaran de confirmar de qui es tracta. En qualsevol cas, el nebot desconeixia que tenia un tiet enterrat al Soleràs.

Com ja s'ha fet amb la resta d'identificats, la Direcció General de Memòria Democràtica retornarà pròximament les restes dels dos soldats a les seves famílies. Amb aquesta el programa suma set identificacions. Els altres cinc identificats són Elio Ziglioli, localitzat en una fossa de Castellar del Vallès, i Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir i Josep Moles, trobats al Soleràs. Les persones amb familiars morts a la guerra que vulguin donar una mostra genètica s'han d'inscriure al Cens de persones desaparegudes de la Generalitat. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és l'encarregat d'extreure la mostra del frotis bucal. La donació és gratuïta, indolora i clau per poder identificar les víctimes de les fosses comunes.

El Pla de fosses, en marxa des del gener de 2017, planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En dos anys i mig, ha permès l'obertura d'una vintena de fosses i la recuperació de 290 persones. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 500 fosses de la Guerra Civil amb milers de persones enterrades.