Nous equipaments per al Servei de Rehabilitació Comunitària de salut mental del Ripollès

Es tracta d'un espai terapèutic dirigit a la rehabilitació de majors d'edat amb transtorn mental greu

per Redacció

Arreu

Usuaris i professionals a la nova seu del Servei de Rehabilitació Comunitària a Ripoll
Usuaris i professionals a la nova seu del Servei de Rehabilitació Comunitària a Ripoll | Institut d'Assistència Sanitària (IAS)

Aquest estiu han començat a funcionar les noves instal·lacions del Servei de Rehabilitació de Salut Mental per a majors de 18 anys que s'ubiquen al centre de la capital del Ripollès. Es tracta d'un espai de sis sales que compta amb televisió, bicicleta estàtica, ordinadors i altres equipaments que els usuaris utilitzen a diari a partir del moment en què arriben al centre. A més, disposa d'una sala taller preparada per fer diferents tipus d'activitats creatives, una cuina totalment equipada, i tres despatxos per a l'activitat assistencial de l'equip de professionals -psicòleg, treballador social i monitor-, a més de les zones de recepció, lavabos i arxiu.

Des del Departament de Salut consideren que es tracta d'un "salt qualitatiu important" en el benestar dels usuaris a l'hora de realitzar activitats, com també per poder donar una atenció individualitzada. El Servei de Rehabilitació Comunitària va atendre l'any passat 60 persones (27 dones i 33 homes). Un 12% de les quals ho van ser per primera vegada. En relació al conjunt d'usuaris, més d'un 65% eren més grans de 50 anys. Les persones ateses van registrar al 2018 una mitjana de 107 sessions, i cada una va participar en una mitjana de 207 activitats. Aquestes activitats estan dirigides a treballar la rehabilitació, la recuperació i la normalització de la vida familiar i social de les persones i es dissenyen en funció del perfil dels usuaris del centre.

Prop del 44% de les activitats van estar orientades a fomentar l'autonomia de la persona, un 25,8% a la inserció comunitària i desenvolupament del projecte de vida dels usuaris, un 18,2% tenen a veure amb el foment de la salut i el benestar, el 8% treballen aspectes de rehabilitació cognitiva i el 3% restant són actuacions vinculades a l'àrea psicològica i emocional.

Les noves instal·lacions han estat un pas més en la millora de la qualitat de l'atenció a la salut mental de la comarca. El novembre de 2015, l'Institut d'Assistència Sanitària, empresa pública que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, va traslladar el centre de salut mental infantojuvenil i el centre d'atenció i seguiment a les drogodependències, de la Colònia Estamariu (a les afores de Ripoll) al CAP de la capital.

Així, juntament amb el centre de salut mental per a adults que ja prestava atenció al centre de primària, els recursos especialitzats són més accessibles a la població de referència, uns 25.000 habitants.