L'alcohol, la droga que suposa més inicis de tractaments al Ripollès el 2018

Així ho posen de manifest les dades del Sistema d'Informació sobre Drogodependències

per Redacció

Societat

El CAS, situat al Centre d'Atenció Primària de Ripoll
El CAS, situat al Centre d'Atenció Primària de Ripoll | El Ripollès

El Ripollès no escapa de la tendència en l’àmbit català ni tampoc en el de la Regió Sanitària de Girona. Segons les dades publicades del Sistema d’Informació sobre Drogodependències, l’alcohol va ser durant el 2018 la primera droga en demanda de tractament. Fins a 32 persones van demanar iniciar un tractament per drogodependències per aquest motiu. El que suposa un 59,3% del total de peticions d’inicis de tractament al Ripollès durant l’any passat, que es van quedar en 54 demandes per part de la població. Després de l’alcohol, la segona droga amb més demanda de tractament va ser la cocaïna, en 10 casos; el cànnabis, en 5, seguit pel tabac.

L’informe global d’àmbit català també contempla altres dades en referència a la comarca del Ripollès. L’any passat hi va haver 21 persones dins del Programa de Manteniment en Metadona, 12 seguides des del Centre d’atenció i seguiment a les drogodependències del Ripollès i 9 més des de l’Hospital de Campdevànol.

No es pot definir un únic perfil de persona que, en el cas de la comarca, inicia un tractament per tal deixar un problema d’addicció amb algun tòxic, principalment amb l’alcohol. Així ho assegura la psiquiatra del CAS del Ripollès, Anna Osés. Solen ser persones que van acompanyades per algun familiar al centre, tot i que cal recordar que és un pas que el futur pacient ha de fer voluntàriament. Llavors, s’inicia tot un treball amb aquestes persones, a través de tot un equip de professionals, consistent en visites psiquiàtriques, psicològiques, un control d’orina i també una trobada amb una treballadora social.