Un Sant Gil de record i homenatge a Salvador Carrera

Bateig d'una locomotora híbrida amb el nom del polític i economista de Ribes de Freser

per Judith Espert

Societat

Les autoritats presents a la celebració de Sant Gil d'aquest 2019
Les autoritats presents a la celebració de Sant Gil d'aquest 2019 | Muti Saló

La festivitat de Sant Gil, a Vall de Núria, aquest 2019 tindrà un record perpetu. Ha estat gràcies al bateig d'una locomotora híbrida amb el nom del polític i economista ribetà, Salvador Carrera. Una figura important per la vall de Ribes. La descoberta d'aquest homenatge va ser per part de la seva dona, l'exconsellera Irene Rigau i familiars de Salvador Carrera. La mateixa Irene Rigau va expressar, aquest diumenge, que havia sentit «una emoció important perquè donarà visibilitat al nom d'una persona que va fer molt per a Núria i per la Vall de Ribes i estimava molt els ferrocarrils».

Sant Gil també és dia de mostrar les activitats tradicionals de la vall | Foto: Muti Saló


Així mateix la diada ha servit per mostrar les inversions que s'han fet a l'estació. Es van explicar les actuacions més importants al cremallera, a l'estació de muntanya, i també les mesures mediambientals endegades per esdevenir una vall de zero emissions i sense residus. De fet, Ferrocarrils de la Generalitat treballa per assolir l'estadi 'zero emissions' a l'estació de Vall de Núria, amb inversions encaminades en aquest sentit.

«Millorar l'accés a Núria a través del Cremallera, que sigui més fiable i amb més capacitat, que doni el màxim i millor servei a tots els usuaris, i una millora del telecabina», esmentava com a punts destacats Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va destacar la importància de les estacions de muntanya. Per a ell, «són la garantia de poder tenir una economia forta i llocs d'ocupació a les valls».


Sant Gil, però, també ha mantingut el caràcter festiu de la celebració, en homenatge a la feina dels pastors. Després de la Missa solemne, en què hi ha actuat la coral de Ribes de Freser, s'ha realitzat la tradicional ofrena floral i la processó dels pastors amb la Mare de Déu. Una festivitat que compta amb la implicació de diverses entitats de la vall. «Ens transporta a la tradició», va comentar l'alcaldessa de Queralbs, tot reconeixent que cada vegada «queden menys pastors, però tenim unes muntanyes privilegiades i és un dia per reforçar l'esforç que es fa per mantenir aquestes explotacions que donen vida a l'entorn».

La celebració de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu Oriental, té lloc a la Vall de Núria cada 1 setembre. Es tracta d'una de les celebracions més importants que es duen a terme a la vall de Núria i commemora l'estada de sant Gil a la vall de Núria.