Es reobre un jaciment arqueològic de l'Edat del Bronze a Queralbs

És el Roc de les Orenetes, descobert per Cisco Coll i on va fer la primera excavació Eudald Carbonell

per Xevi Pujol

Arreu

Cisco Coll (al centre) i Eudlad Carbonell (dreta) han tornat al jaciment molts anys després
Cisco Coll (al centre) i Eudlad Carbonell (dreta) han tornat al jaciment molts anys després | Andreu Pérez

El Roc de les Orenetes és una necròpolis de l’Edat del Bronze, d’uns 3.000 anys d’antiguitat, on es calcula que hi ha restes humanes d’uns 55 individus. El jaciment, situat a Queralbs, s’ha tornat a obrir 40 anys després dels darrers treballs que s’hi van fer, arran d’un projecte de l’Institut Català de Paleoecologia Humana (IPHES) que vol buscar les arrels prehistòriques al Ripollès.

Carles Tornero, arqueòleg de l'IPHES, explica que «és una àrea molt rellevant que ens pot aportar moltes dades per entendre la dinàmica de l'ocupació prehistòrica aquí. Un dels objectius és poder posar una data d'origen a la utilització de les pastures de tipus estacional o estival pels grups humans».

El prestigiós arqueòleg ribetà Eudald Carbonell va fer els seus primers passos en aquest jaciment. Va haver de realitzar-hi una intervenció d’urgència, extreure alguns dels ossos i classificar-los. Hi treballaven amb la cova tapiada, per evitar que els pirates la saquegessin. També van haver de desmentir que els esquelets fossin morts de la Guerra Civil.

Carbonell expressava que «és emocionant perquè aviat farà 50 anys que vam començar a excavar aquí i aquesta va ser la primera excavació que vaig dirigir, estava estudiant el segon curs a la universitat».

Treballs a l'interior del Roc de les Orenetes | Andreu Pérez

El descobridor de la cova, però, va ser Cisco Coll, veí de Queralbs. Ell va avisar a Carbonell. Ara els dos hi han pogut tornar a entrar. Coll recorda com «quan anava a guardar les vaques, forat que veia, forat que em posava a dins. Amb l'Eudald Carbonell tenim moltes coves classificades en aquesta zona». El Roc de les Orenetes el va trobar anant a caçar, quan només tenia una obertura molt petita.

L’institut compta amb un programa de 4 anys del departament de Cultura i espera poder explorar més zones de l’entorn en aquest període, així com repassar el Roc de les Orenetes a fons, que encara té potencial per descobrir. A banda d’ossos, s’hi poden trobar eines, fogars o llavors utilitzades en la prehistòria.