Uns 300 caps de bestiar participaran a la Tria de Mulats d'Espinavell

L'ajuntament està cercant documents que expliquin l'origen d'aquesta efemèride

per Laura Segur

Cultura

Es vol preservar la Tria de Mulats durant molts anys
Es vol preservar la Tria de Mulats durant molts anys | Arxiu

Uns 300 caps de bestiar de 16 explotacions ramaderes del Ripollès travessaran de nou aquest diumenge el riu Ritort per participar de la Tria de Mulats d’Espinavell. Allà es procedirà a la separació dels fills de les seves mares després d’haver passat tot l’estiu a les muntanyes del Rojà. Diumenge, Sant Eduard, eugues i pollins arribaran de les proximitats del Costabona a les planes d’Espinavell on negociants i propietaris tancaran de paraula els contractes de compra venda.

L’ajuntament de Molló ha manifestat la voluntat de continuar treballant per posar en valor aquesta celebració d’arrel incerta publicant un llibre i de demanar que la Generalitat reconegui el seu interès. «Estem fent una recerca històrica des de fa un parell d'anys, i estem intentant documentar quin és l'origen de la Tria de Mulats, per elaborar un llibre i veure les possibilitats de declarar aquesta fira d'interès nacional per preservar-la», explica l'alcalde de Molló, Josep Coma.

Es podrà arribar al nucli fins omplir les 500 places d’aparcament que hi ha a tocar de la mateixa fira. L’ajuntament de Molló insisteix un cop més de la importància de fer ús del transport públic, hi haurà una llançadora gratuïta que circularà de Molló a Espinavell (i viceversa) des de les 7 a les cinc de la tarda.

Una Tria de Mulats que cada any pot arribar a reunir unes 4.000 persones i que sempre estarà lligada a la imatge de l’antic eugasser, Cisco del Carol, fill il·lustre del municipi, i qui fou el vigilant del bestiar durant l’estiu a la muntanya del Conflent.