Santiago Vidal: "El dia de ruptura amb Espanya hi ha de ser necessàriament"

Santiago Vidal: "El dia de ruptura amb Espanya hi ha de ser necessàriament"

Política


Santiago Vidal va parlar molt clar a Campdevànol, en la conferència "Democràcia i dret a decidir el nostre futur" que va tenir lloc al centre cívic La Confioança i va aplegar gent de tota la comarca. El jutge, amb 25 anys d'experiència en la carrera judicial, es va mostrar convençut que la ciutadania de Catalunya podrà votar el 9 de novembre, sigui en forma de consulta o eleccions pleibiscitàries. Vidal no va descartar exercir el dret d’autodeterminació sempre i quan es respecti la legalitat internacional. Va exposar tots els casos possibles a la posterior convocació de la consulta que farà el President Mas, donants arguments basats en múltiples estudis. Va il·lustrar que «en el cas de Catalunya seria trencar amb l'ordenament constitucional, que no vol dir vulnerar-lo. Vol dir senzillament que fins avui l'hem acatat però a partir de demà serem un estat diferent i per tant tindrem les nostres pròpies lleis, les que obeïrem juntament amb les de la legislació internacional. Aquest dia de ruptura hi ha de ser necessàriament» 
 

El jutge va ressaltar el fet que ens trobem davant una oportunitat única, la de demanar la opinió als catalans. Així ho han entès diversos representants del món judicial que a finals d’any tindran a punt un esborrany de la futura constitució de Catalunya. Seguirà el model alemany, el de república sense president i explica Vidal que és un document ja «molt avançat, que no farem públic fins a final del 2014 ja que algunes coses depenen del resultat de la consulta del dia 9. Una vegada sigui publicat el posarem a l'abast de tota la ciutadania perquè tothom el pugui llegir, reflexionar-hi i fer les aportacions que vulgui». Serà sis mesos més tard, a meitats del 2015, quan es tancarà el text definitiu i es presentarà al Parla

 
Santiago Vidal va remarcar que davant la incertesa econòmica d’una futura independència s’ha de fer cas als experts internacionals. Va assegurar que una Catalunya independent mantindria l'euro com a moneda, i en el cas de l'autogestió es comptaria amb un superàvit de les pensions de 2.300 euros. Vidal va acabar dient que Espanya no és l’enemic sinó les èlits que controlen el poder econòmic i funcionaral de l’administració central a Madrid. Per això, va animar a la societat civil de l’estat a iniciar una regeneració democràtica global. Una responsabilitat que la societat civil de Catalunya té més que assumida per culminar amb èxit el procés de transició nacional. Així s’ha de demostrar al món en l’acte central de la diada a Barcelona.
 
 
Amb la conferència de Santiago Vidal, Òmnium Cultural del Ripollès va inaugurar un nou cicle de “Els dijous de l’Òmnium”, que va acabar amb el torn obert a preguntes i debat.