El govern planteja una consulta alternativa per votar igualment el 9N

El govern planteja una consulta alternativa per votar igualment el 9N

Política

 
 
Quan gairebé passaven deu minuts de les deu el President de la Generalitat, Artur Mas, ha sortit a la galeria gòtica en una convocatòria de certa urgència per la reunió dels partits pro consulta i el govern celebrada ahir a la tarda. El primer record ha estat pel dia que els partits pro consulta van sortir al mateix punt del Palau de la Generalitat i van dir «anem endavant i anem junts». Des d’aleshores, el President ha explicat que el govern ha fet tot el possible per mantenir el consens i la defensa del consens com a concepte, per terra, mar i aire «per aconseguir reptes majúsculs».
Desprès de la reunió de dilluns a la tarda, el resum pel govern és que  «anem endavant i, de moment, no tant junts però endavant». Mas ha explicat que l’actitud del govern és de no tirar enrera i seguir amb la consulta. A l’hora a dit que «Jo hauria volgut que el full de ruta es mantingués amb el màxim consens però no ha estat del tot possible. Veig el govern prou fort i compromès amb el que havia dit poder decidir i això era important». El govern manté l’objectiu d’organitzar la consulta el 9N, és a dir,  hi haurà locals oberts, urnes i paperetes. Tota la població major de 16 anys i els mateixos col·lectius que preveia el decret podran anar als locals amb urnes. La consulta no es farà d’acord amb el decret del 30 de setembre firmat pel propi President Mas perquè no s’ha aixecat la suspensió del Tribunal Constitucional com a conseqüència del recurs presentat pel govern del Partit Popular. La Generalitat s’acollirà a marcs legals preexistents que donen competències en participació ciutadana, i «cridarem la gent el dia 9N». El govern serà l’encarregat de preparar la logística perquè els ciutadans puguin participar votant. Seran necessaris més de 20.000 voluntaris pels col·legis i meses i per aquest motiu demana la col·laboració no només de les entitats sinó també dels 920 ajuntaments que van donar suport al dret a decidir. Els locals on es farà la consulta pertanyen a la Generalitat i d’aquesta manera «no caldrà refiar-nos de tercers per tenir els locals oberts».
Mas ha assegurat que «tothom qui vulgui votar podrà anar-hi i respondre la pregunta que es va acordar entre el govern i els partits polítics pro consulta». Per fer-ho es crearà un consell general de participació i es donaran a conèixer els resultats el dia següent a la consulta, el dia 10.
 
El president de la Generalitat ha volgut fer algunes consideracions abans d’entrar al torn de preguntes. En primer lloc ha expressat que és conegut el compromís del Govern i d’ell mateix perquè el poble sigui consultat sobre el seu futur polític i, això ha dit, es manté intacte encara que no hi hagi el mateix consens que fa unes dies. Al mateix temps ha expressat que «el consens polític és la vàlua més feble de la cadena. Aquesta s’ha desencaixat i depèn dels partits que no es trenqui i que es pugui anar endavant. Això es tasca dels partits. Els partits polítics poden ser part de solució o problema i són ells qui han de decidir que volen ser».
També ha recalcat que la consulta del 9N es fes de la manera que es fes, no seria una consulta definitiva i amb plenes garanties. La consulta definitiva es produiria si es produïssin unes eleccions on els partits anant tots a un única llista i amb programa comú les convertissin en un referèndum. Si aquesta candidatura conjunta guanyés, llavors seria un referèndum guanyat. El President Artur Mas ha dit que «estic a disposició dels partits que vulguin fer un plantejament així. Encara que el consens s’hagi escardat a Catalunya, sé perfectament que l’adversari real és l’Estat Espanyol que és qui fa mans i mànigues perquè el poble de Catalunya no pugui ser consultat sobre el seu futur polític. Sempre he procurat no confondrem d’adversari, el real, el poderós és l’Estat Espanyol».
 Finalment ha fet una crida a la participació ja que ha dit que l’èxit de qualsevol procés democràtic és que hi hagi molta participació perquè a l’Estat Espanyol és el que els fa més por.