Confirmat un novè escorcoll a Ripoll de matinada al domicili de l'imam de Ripoll

Seguretat

Confirmat un novè registre a Ripoll per fonts de Mossos d'Esquadra en relació amb els fets de Barcelona, Cambrils i Alcanar. L'escorcoll ha tingut lloc aquest dissabte ja de matinada, no més enllà de les 3 de la nit, al carrer Sant Pere de Ripoll. Segons han pogut saber els mitjans de Corisa Media Grup, el registre s'ha dut a terme al domicili de Abdelbaki Es Satty. Ell hauria llogat al pis al seu propietari, que no ha volgut fer declaracions. Tot i això, testimonis del bloc han explicat que Es Satty era imam a Ripoll i que hauria llogat el pis per quatre mesos, però que des de fa uns dies (des de dimarts passat) no el veien per la capital perquè, en principi, havia marxat al Marroc de vacances. Albert Oliva, portaveu del cos inspector dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que l'escorcoll de Ripoll «segueix la línia d'investigació» prevista.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha dit aquest dissabte al matí que com ha dit Interior, es confirma que hi hauria fins a set persones de Ripoll vinculades directa o indirectament amb els fets terroristes. «Vam quedar sorpresos i astorats, indignats condemnats aquests fets», ha dit Munell. Explica que s'ha d'intentar que «la vida ripollesa torni a la normalitat» i que això «no és un tema religiós, això és un tema criminal». Per això, s'ha fet el mercat de dissabte com és habitual i han seguit les visites turístiques al municipi.

La comunitat islàmica Annour de Ripoll ha emès un comunicat on expressa la seva «més enèrgica condemna i repulsa per l'atemptat terrorista», alhora que reitera el seu «ple compromís amb la lluita contra qualsevol tipus de terrorisme». Esperen que els responsables de l'atemptat puguin ser detinguts i portats davant la justícia el més aviat possible.

Aquest migdia, el ministre de l'Interior del govern espanyol, Juan Ignacio Zoido, ha comunicat que s'ha decidit mantenir el nivell d'alterta terrorista en 4 sobre 5 a tot l'estat espanyol. Alhora, ha explicat que totes les accions en relació a la investigació s'estan coordinant des de l'Audiència Nacional.

Es confirmava divendres al vespre que tres dels sospitosos buscats pels cossos de seguretat (Moussa Oukabir, Said Aallaa i Mohamed Hychami) formarien part del grup de terroristes que han estat abauts  a Cambrils. El quart dels buscats, que també formaria presumptament part d'aquesta cèl·lula jihadista (Younes Abouyaaqoub), encara es troba en parador desconegut, amb una ordre de cerca i captura internacional. Dos d'ells eren veïns de Ripoll i un tercer de Ribes, tot i que fonts de l'ajuntament ribetà confirmaven que feia anys que no hi residia.

En aquest sentit, el conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, ha explicat aquest dissabte que els Mossos d'Esquadra estan buscant «a dues o tres persones» relacionades amb els atemptats, per la seva pressumpta vinculació amb els fets. També aquest dissabte, els Mossos han denunciat dos periodistes per accedir a un habitatge precintat a Ripoll. El cos policial demana a través dels canals oficials que no s'intercedeixi en la seva investigació dels fets.

Ripoll va viure divendres a la tarda escorcolls policials relacionats amb els atemptats terroristes de les últimes hores. Es va escorcollar un pis de la plaça Gran de Ripoll, sota una gran expectació de gent a l'exterior; a les set i poc del vespre, la policia i la persona amb qui van fer el registre van abandonar el recinte.

Divendres al matí, Mossos d'Esquadra van confirmar que s'havien detingut dues persones més a Ripoll en el marc del dispositiu policial establert a tot Catalunya en relació a l'atemptat de dijous de Barcelona, l'explosió d'Alcanar i la situació viscuda a Cambrils. Registres en fins a set habitatges al matí (al pont d'Olot o la carretera Barcelona, entre d'altres punts) relacionats amb Driss Oukabir, primer detingut a la capital del Ripollès el dijous a la tarda i que encara segueix a les dependències de la comissaria de Ripoll.

Els Mossos van comunicar via xarxes socials a tres quarts de dues de la tarda que s'havia produït un quart detingut en total pels fets terroristes i que la detenció s'havia realitzat a Ripoll. A primera hora del matí, havien informat de la tercera detenció global. En total, hi ha quatre detencions: tres d'elles es van concretar a Ripoll i una, a Alcanar. Durant tot el divendres, Ripoll va ser una població blindada per la policia. Aquests dos detinguts se sumaven a Oukabir, qui  dijous va ingressar a les dependències de la comissaria de Ripoll. Documentació seva es va trobar en una de les furgonetes de l'atemptat de Barcelona.