Ripoll aprova un pressupost de gairebé 11 milions per al 2018

Política

10,9 milions d'euros de pressupost per a Ripoll de cara al 2018. Aquesta és la xifra que inicialment es va aprovar en el ple celebrat ahir al capvepsre, amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció dels grups a l'oposició d'Esquerra, CUP i Fem Ripoll. Fins a un 6,5% superior al pressupost del 2017, amb un augment d'un 15% en acció social, segons Josep Maria Creixans, regidor i cap de l'Àrea de Serveis Econòmics de l'ajuntament, qui va ser l'encarregat de presentar els números al ple. Reducció del deute fins a situar-lo en un nivell de poc més del 50%. «L'any 2012 estàvem pagant als bancs 1.400.000 euros, i aquest any ja n'estem pagant 600.000. Per tant, tenim un estalvi anual tan sols en aquest concepte, que el destinem a inversió», afirmava Josep Maria Creixans. Aquesta inversió es durà a terme, principalment, amb fons propis. D'entre aquests, es destinarà una partida de 100.000 euros de pressupost participatiu per primer cop a la història. «Els vilatans podran manifestar en què es volen gastar aquestes diners», continuava Creixans.

Altres inversions que es contemplen en aquests pressupostots per al 2018 són 150.000 euros per als vestidors del camp de futbol de la vila; un carril bici, la substitució de 2.500 punts de llum per estalviar fins a un 70% en electricitat o 40.000 euros destinats al sector del Pla. A més a més, s'incorporen propostes d'altres grups polítics municipals, com la construcció d'un rocòdrom exterior, algunes partides per a la rehabilitació d'habitatges al Barri Vell destinats a lloguer social o uns estudis d'observatori local. Segons Esquerra Republicana, amb una partida ajustada. Roger Bosch, portaveu del partit, comentava que «creiem que a la comarca falten dades, falta informació molt diversa: social, industrial... I és important per poder decidir quin és el projecte de poble [...] En el tema del Pla, amb una aportació de 40.000 euros, que no entenem massa, ja que és un tema que sempre es porta amb certa neutralitat des de l'equip de Govern». Santi Llagostera, regidor de la CUP, afirmava sobre aquests pressupostos que «no toca mai el tema del medi ambient: no hi és! L'entorn no hi és, tot és només economia. Aleshores, no hi ha la realitat física, que és on s'aguanta aquesta realitat econòmica». Anna-Belén Avilés, regidora del PSC, comentava la seva abstenció. «ens hem abstingut amb intenció de veure si podem arribar a encabir alguna proposta més», deia Avilés.

L'aprovació del pressupost de l'ajuntament va ser paral·lela als comptes també de Societat Municipal d'Aigües de Ripoll (SOMASRSA) i dels números del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Museu Etnogràfic i Fundació Guifré, com a entitats adscrites al consistori.