El Centre de Difusió Cultural defensa que el Monestir de Ripoll va tenir el primer altar dedicat a Sant Jordi de la península

Cultura

El Centre de Difusió Cultural de Ripoll ha descobert referències documentals del que podria ser l’altar més antic de la Península Ibèrica dedicat a Sant Jordi. Es trobava al Monestir de Santa Maria de Ripoll i hauria estat consagrat per l’Abat Oliba. El Centre ja ha parlat amb el patronat del monestir; vol que es reconegui aquesta fita històrica.

En el llibre ‘Les fotos de la reconstrucció del segle XIX’, d’Antoni Llagostera i Concepció Peig, es pot veure una antiga imatge de Sant Jordi dins el Monestir de Santa Maria de Ripoll, feta a l’Arte Cristiano d’Olot per l’artista Berga, en un altar que avui dia no existeix. Membres del Centre de Difusió Cultural de Ripoll creuen, però, que el monestir va contenir un altar dedicat al patró de Catalunya durant molts anys. De fet, creuen que va contenir el primer altar dedicat al sant de tota la Península Ibèrica. Per afirmar-ho, es fixen en l’inventari escrit després de la mort de l’Abat Oliva. L’acta de consagració que indicaria l’existència de l’altar s’ha perdut, però l’inventari, que data del 1047, sí que es conserva i en fa referència. Els documents més antics que parlen d’altars dedicats a Sant Jordi a la península els situen prop de Berga i a l’Aragó, i són contemporanis a l’inventari posterior a la mort de l’Abat Oliva. Els membres del Centre de Difusió Cultural dedueixen, doncs, que l’altar de Sant Jordi al monestir de Ripoll ha de ser anterior.

El Centre de Difusió Cultural de Ripoll vol que es reconegui a l’Abat Oliva la introducció de l’advocació a Sant Jordi a la península, tal i com se li reconeix la fundació del monestir de Santa Maria de Montserrat, l’altra patrona de Catalunya.

Els membres del centre ja s’han reunit amb el Patronat del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Els han traslladat que seria convenient que el temple lluís una placa en reconeixement a l’antiguitat precursora de l’altar que va dedicar a Sant Jordi.