El Mercadal del Comte Guifré incorporarà un mercat àrab i la moneda "L'Abat"

En la 21a edició es reeditarà el sopar-espectacle amb un menú bast en plats de l'època

per Judith Espert

Societat, Cultura

Els regidors Magda Perramon i Ramon Santanach així com Ramon Fornós i Josep Maria Soldevila, de Sabors Catalans, ja s'han ambientat en l'època per la presentació
Els regidors Magda Perramon i Ramon Santanach així com Ramon Fornós i Josep Maria Soldevila, de Sabors Catalans, ja s'han ambientat en l'època per la presentació | Judith Espert

Arriba una nova edició del Mercadal del Comte Guifré (10,11 i 12 d’agost) amb una proposta que treu múscul i es vol convertir en referent al país. L’organització, en mans de l’Ajuntament de la vila i l’associació Sabors Catalans, ha presentat les novetats de la 21a edició per tal convertir «aquesta gran festa», com va detallar la regidora Magda Perramon, en un èxit de convocatòria i de propostes. Tres dies complets amb el punt de partida del retorn als orígens del país, que comptaran amb tres emplaçaments clau al bell mig de la vila: la plaça de l’Ajuntament (escenari principal), la plaça Gran i la plaça de la llibertat.


Enguany s’incorporarà un mercat àrab, que s’ubicarà a la plaça del cinema Ideal i vol ser la visualització del mestissatge que es vivia a l’època, fa 1121 anys. Comptarà amb una gran haima on es podrà degustar té marroquí i pastes i diverses parades amb productes com orfebreria, marroquineria o ceràmica. Així mateix, es buscarà la complicitat amb les comunitats musulmanes de la vila perquè participin de la proposta. «Aquest diumenge mantindrem el contacte per veure com podem integrar-les dins el mercat àrab», ha detallat Ramon Fornós de Sabors Catalans.
Per altra banda, s'ha buscat unificar el criteri d'imatge per fer la més sofisticada i, per tant, es comptarà amb  una ambientació «espectacular». Així, per exemple, les parades seran cabanes d’estil medieval.


Dins el gran ventall d’ofertes lúdiques, una escola de cavallers, adreçada als més menuts. Serà un espai on podran practicar les habilitats amb les espases i els escuts i que, a tall de recompensa, rebran el reconeixement com a cavallers. Una de les darreres novetats és que s’encunyarà una moneda, l’Abat, que es podrà adquirir per dos euros. Una possibilitat, segons han detallat, és que en futures edicions es converteixi en la moneda oficial del Mercadal.


Però no només hi haurà novetats, sinó que es reeditaran propostes endegades en les últimes anualitats. És el cas del sopar espectacle, que tindrà lloc dissabte a la nit, i que es reformularà. El regidor Ramon Santanach reconeix que en la primera edició d’aquesta iniciativa «vam tirar més amunt del que ens era possible i hem de reconèixer els errors». Per aquest motiu, i amb l’experiència adquirida, enguany serà una proposta que enllaçarà gastronomia, cultura i espectacle. Els 250 comensals degustaran un menú basat en els plats i menjars de l’època, però «portats a l’actualitat». A més, gaudiran d’un ampli ventall d’espectacles: des de bufons, malabars o música en directe fins a danses, faquirs o mags. Així mateix, cada dia es podrà visualitzar el mapping sobre la Portalada del Monestir, una activitat recorrent dins el programa tant d’aquest esdeveniment com estival de la població.