El bressol de Catalunya convida a fer un passeig pel passat

Durant tres dies la Comtal vila de Ripoll reviurà l'època medieval gràcies al Mercadal

per Judith Espert

Societat, Cultura

El Comte Guifré tornarà a Ripoll ferit de mort
El Comte Guifré tornarà a Ripoll ferit de mort | Associació Sabors Catalans

Trobadors, bufons, cavallers, ballarines... inundaran Ripoll. Durant tres dies la vila que guarda les restes del Comte Guifré el Pilós torna al passat per retre-li un homenatge. Una edició més del Mercadal, la qual portarà a més de vint mil persones al bressol de Catalunya per reviure l’Edat Mitjana per uns dies.

L’ambient d’un gran dia de mercat de l’època reneix i articula, al seu voltant, un gran ventall de propostes per gaudir d’una experiència que requereix els cinc sentits. Única i especial, tal com el defineixen des de l’organització, aquesta cita anual es proposa ser una iniciativa diferenciada de l’àmplia oferta de mercats medievals arreu del territori. La proposta beu de l’essència de la fundació de la nació, però es reinventa, busca sorprendre i innovar per fer d’aquest esdeveniment punt de trobada any rere any per a tothom.

L’època medieval també es viurà amb diferents espectacles que tindran lloc en diferents punts del nucli antic i que portaran màgia, faquirs i lluites medievals a les principals places de la vila ripollesa. L’ambientació no només serà visual, sinó també sonora. I és que durant tot el dia els carrers de la vila s’ompliran de la música més autèntica de l’època. Serà amb les formacions ‘Els ministres de l’aixada’ i ‘Taraska’.

El foc serà protagonista en l'última jornada del Mercadal

ESPECTACLES PER REVIURE LA HISTÒRIA

El viatge al passat, però reformulat en present, s’iniciarà el divendres ja de bon matí. Però el punt àlgid de la diada s’esdevindrà ja amb l’arribada del vespre. Serà a partir de dos quarts de vuit amb l’arribada del Comte, ferit de mort, i el seu seguici. No serà fins a la nit, però, que es representarà la mort de Guifré. Serà amb l’espectacle ‘La llegenda del Comte Guifré’, a la plaça de l’Ajuntament a partir de dos quarts de deu de la nit. Un espectacle que ens transportarà i ens farà reviure la llegenda d’un heroi que va sorgir quan el poble català estava sent doblegat i reprimit per un enemic molt poderós, amb una part històrica i una altra de ficció. El propòsit de l’espectacle és que el públic es pugui posar a la pell d’aquelles catalanes i catalans que ho van sacrificar tot per defensar el que avui considerem casa nostra i que van tenir com a referent al Comte Guifré.

El dia de la mort del Comte Guifré es realitzarà el sopar-espectacle, homenatge de la seva importància a la vila i al país. Un sopar al més pur estil medieval.

L’espectacle de fi de festa culminarà tres jornades molt especials. Una proposta que, tot i que posarà el punt final a tres dies de celebracions al municipi, també promet ser espectacular i que deixarà bocabadats a tots els assistents. Malabaristes, ballarines i guerrers es reuniran per brindar homenatge al comte Guifré amb tota mena d’elements de foc, entre els quals trobarem danses, lluites i coreografies. Tot jugarà un paper important per aconseguir que el públic s’uneixi a aquest homenatge amb un final espectacular.