Descens del turisme aquest estiu al Ripollès

El gremi d'hostaleria, però, destaca que l'agost ha començat més intens que l'any passat

per Laura Segur

Arreu, Economia

Lleugera davallada del turisme al Ripollès aquest estiu
Lleugera davallada del turisme al Ripollès aquest estiu | Laura Segur

Som a la recta final de l'agost i el gremi d'hotelers i restauradors de la comarca han detectat un canvi en el comportament turístic. El resultat: un juliol fluix i un agost intens. Tot i que segurament no superarà el descens del turisme a la Costa Brava, sí que es podria parlar d'un 15% menys respecte a estius anteriors. En canvi s'ha precipitat tot aquest mes d'agost a partir del dia 1, malgrat i les pluges i que hi ha hagut un temps força desfavorable. Sí que hi ha molt turisme català propi i estranger, mentre que el de la resta de l'estat sí que s'ha reduït de forma sensible.

El president de l'Associació Hostaleria Ripollès, Fran Barrosso, ha notat «una clara davallada durant aquest any, tot i que l'agost ha arrencat més intens que l'any passat».

Per a Ramon Pau, d'Els caçadors de la Ribes de Freser, ha estat un estiu estrany i que ara sembla que s'està recuperant el mal començament, tot i que no serà tan bo com l'any passat. Ja tenen la vista posada en la temporada dels bolets i en el turisme esportiu, que cada vegada compten amb més adeptes, i que acabaran d'omplir la cantimplora de l'hivern.

Les estades són més curtes, amb reserves de darrera hora i cancel·lacions per motius meteorològics, en el cas del restaurant assegura que la gent tendeix a fer escapades gastronòmiques i que agrada agafar el cotxe.

A la Sèquia de Campdevànol el juliol ha estat entre un 15% o un 18% més fluix. Coincideixen amb un descens de clients, sobretot a l'hotel, i destaquen la baixada del turista que no és català i el descens del públic israelià. Encara confien en el que queda d'estiu tot i que detecten que hi ha molta fluctuació i indecisió i cancel·lacions.

En Joan Costejà, de l'Hotel Camprodon, també ha notat una certa davallada. Sobretot a partir de diumenge 19 d'agost, explica el propietari del cèntric hotel camprodoní, segurament pel temps, però asseguren que poden estar contents tal com van les coses.

Pel que fa al perfil del turista, en l'àmbit de l'estiu, tenen una clientela molt repetitiva, amb un marge de moviment entre un 15 i un 20% de gent nova, però normalment ja és un client molt fix i nacional. En aquests moments tenen una ocupació del 80%, en la recta final de la temporada alta de l'estiu.

Fran Barrosso creu que altres situacions polítiques -com la recuperació econòmica grega- i de recuperació de destins turístics -com ara els països àrabs de la conca mediterrània- poden haver influït en aquesta davallada. Per tant, el gremi haurà de seguir el refranyer i fer l'agost, a l'agost.