La Ruta del Ferro s'adapta per a persones amb discapacitat visual

Per mitjà d'un sòcol-guia permetrà seguir la ruta amb autonomia

per Judith Espert

Societat, Infraestructures

S'instal·la aquest sòcol-guia al llarg dels 9 quilòmetres del recorregut
S'instal·la aquest sòcol-guia al llarg dels 9 quilòmetres del recorregut | Judith Espert

Un tub servirà de guia per a les persones amb discapacitat visual que vulguin recórrer la ruta del Ferro. La via, que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses, s'adaptarà també amb senyalització vertical amb informació en sistema braille. El sòcol-guia s'estendrà al llarg dels nou quilòmetres i estarà llest al mes de setembre. Permetrà seguir la ruta amb autonomia. La millora està dirigida a un ampli espectre d'usuaris des de persones amb baixa visió fins a persones cegues amb gos pigall o amb bastó.

El regidor de Territori i Urbanisme de Ripoll, Joaquim Colomer, ha explicat que «les persones amb discapacitat visual van tocant aquest sòcol amb el bastó per poder avançar i fer el recorregut». D'aquesta manera, s'eviten perills perquè «es tracta d'un espai obert» i «si no fos d'aquesta manera els seria gairebé impracticable si no compten amb l'ajuda d'una altra persona».


Aquest projecte busca que les rutes siguin inclusives i és pioner al territori. Es vol potenciar l'ús de les vies verdes i que el nombre més gran de persones en puguin gaudir. Alhora també es potencia l'autonomia personal de les persones que tinguin alguna discapacitat visual «perquè puguin fer-ne ús com la resta de persones», ha ressaltat Colomer.

També s'ha previst la instal·lació de semàfors sonors, tant a Ripoll com a Sant Joan de les Abadesses. Ara s'està en tràmits per adquirir-los conjuntament. L'adaptació ha estat possible gràcies al Consorci de Vies verdes i la Diputació de Girona. El projecte s'està realitzant amb empreses especialitzades en accessibilitat visual.