Molló prega al Departament d’Agricultura que recuperi les ajudes per les fires ramaderes

La Tria de Mulats d'Espinavell se sosté gràcies a l'Obra Social 'La Caixa' i la Diputació de Girona

per Judith Espert

Societat

La Tria de Mulats, un esdeveniment que aplega anualment uns 5.000 visitants
La Tria de Mulats, un esdeveniment que aplega anualment uns 5.000 visitants | ripollesdigital.cat

La Tria de mulats, fira ramadera de molta importància per Molló i per la comarca en general, és un esdeveniment que aplega molts visitants. Un iniciativa que comporta uns esforços organitzatius importants i un cost econòmic elevat, «que per un ajuntament petit, organitzar la fira i fer front a tots els serveis que s’han de prestar, és relativament car», ha explicat l’alcalde de Molló, Josep Coma. El cost anual voreja els 15.000 euros i, ara per ara, la fira se sosté gràcies a la Diputació de Girona i l’Obra Social ‘La Caixa’, que des de fa uns anys atorguen una ajuda econòmica a l’Ajuntament per poder desenvolupar-la amb normalitat. Sense l’ajuda d’aquestes administracions, segurament la fira perillaria que es pogués dur a terme, ha detallat el batlle. L’ajuntament hauria de fer un esforç més important, «que l’acabaríem fent perquè és una fira molt arrelada al municipi i molt estimada», però «és d’agrair que s’impliquin institucions d’aquestes característiques» en el sector ramader, sobretot en l’equí que sovint és un subsector «molt complicat de tirar endavant perquè és un sector que l’administració pràcticament el té oblidat».

 

Des de la corporació, però, troben a faltar l’aportació, «més petita» puntualitza Coma, que anys enrere feia el Departament d’Agricultura, «que sempre s’agraïa». La crisi econòmica va comportar l’extinció de les línies d’ajut a fires d’aquest tipus, una qüestió que també afecta, entre altres, la de vaca bruna de Ribes de Freser i la de Santa Teresa de Ripoll. L’alcalde llença al prec al Departament perquè es recuperi aquesta bona sintonia amb les fires, ajudant-les en la mesura que sigui possible, perquè «són un puntual pel país» i que «són representacions autèntiques i de suport en aquest sector econòmic importantíssim pel país».

 

Des del govern mollonenc esperen que el fet que la titular d’Agricultura sigui la ripollesa Teresa Jordà ajudi a reprendre aquest tipus d’ajuda i «sigui més sensible en aquest tema». «Demanar que pensin en aquestes fires, no només en la d’Espinavell, perquè tirar-les endavant és complicat i una ajuda del Departament seria benvinguda per part de les administracions per poder sostenir aquestes fires», ha conclòs. Coma ha explicat que tenen previst fer aquesta petició a la consellera Jordà en el marc de la pròxima fira, el 13 d’octubre vinent.