La Papallona del Boix s'estén per tot el Ripollès

La plaga d'aquesta nova espècie invasora no té efectes nocius pels humans, segons el departament d'Agricultura

per Redacció

Societat, Arreu

La Papallona del Boix és ben present a la Vall de Camprodon
La Papallona del Boix és ben present a la Vall de Camprodon | Boi

El Ripollès compta amb una nova espècie invasora. Es tracta de la Papallona del Boix. Així ho ha confirmat el departament d’Agricultura, que ha afegit que en els últimes setmanes s’ha estès de manera molt ràpida per tots els municipis de la comarca. Ha entrat aquest any a casa nostra procedent de la Garrotxa per punts com Santigosa o la Vall del Bac.

Ara bé, els seus responsables fan una crida a la tranquil·litat perquè afirmen que no té efectes negatius en la salut dels humans com si pot ser en el cas de la processionària. L’aliment principal d’aquesta espècie són les fulles dels boixos, sobretot en l’estadi d’oruga. De moment, aquest tipus d’arbust té prou capacitat per regenerar-se i per tant, de garantir-se la supervivència. Així ho afirma la Marta Domènech, enginyera forestal de la Generalitat al Ripollès.

Domènech es mostra pessimista i creu que no serà possible eradicar la Papallona del Boix en l’àmbit forestal. Només depredadors natural com ocells o paràsits concrets en podrien regular el nombre de manera efectiva sense malmetre res més. S’està estudiant amb deteniment el comportament d’aquesta plaga.

La Papallona del Boix és originària del continent asiàtic i els primers exemplars es van detectar a Besalú el 2014. És un nou exemple de com la globlalització ha obert vies d’entrada d’espècies foranies a ecosistemes aliens. Ara mateix, és present a diversos punts del territori català.