Les escombraries pujaran un 5,5% pel nou concurs i l’IBI es manté al preu del 2012

L’equip de govern de Ripoll ha anunciat que la resta d’impostos, principal font de recaptació, no s’apujaran

per Judith Espert

Política, Economia

L'equip de Govern ha votat a favor mentre que l'oposició s'ha abstingut
L'equip de Govern ha votat a favor mentre que l'oposició s'ha abstingut | Judith Espert

Seguint la política dels últims vuit anys, el govern de l’ajuntament de Ripoll ha decidit no apujar els impostos pel 2019. El rebut de l’IBI dels contribuents ripollesos, «l’impost més car», puntualitza el cap de l’àrea de Serveis Econòmics Josep Maria Creixans, serà exactament igual que el de l’any 2012 i la resta d’impostos tampoc s’incrementaran. L’equip de govern defensa que és gràcies a un control exhaustiu de les finances de la capital. Creixans esgrimeix que «quan vam entrar vam considerar que estaven amb un coeficient molt elevat», per la qual cosa «els hem volgut mantenir» perquè «ja eren prou cars».


El que sí que augmenta és la taxa d’escombraries. Ho fa en un 5,5%, de resultes de la posada en marxa del nou sistema de recollida. Un servei que està delegat al Consell Comarcal i que comportarà canviar tots els contenidors i el servei de recollida «perquè són uns contenidors molts vells», subratlla Creixans, qui afegeix que tot i l’augment «el cost d’aquesta taxa durant aquests 8 anys haurà estat de l’11% quan l’IPC ha estat del 12%, encara estarem per sota». Creixans ho atribueix al fet que «més gent recicla, i el reciclatge fa que la taxa baixi». En aquest sentit, es mantenen les bonificacions per bon comportament ambiental i l’ús de la deixalleria. Esquerra s’ha abstingut, entre altres motius, perquè volien més detalls sobre el nou sistema de recollida de residus: «Hem demanat si es donarien explicacions d’aquests nou contenidors perquè seran complexes, ja que seran molt més grans que els que teníem, que tenen uns requeriments molt diferents. Des de sempre hem manifestat que no veiem que fos la millor sistemàtica per la vila», ha argumentat el portaveu republicà, Roger Bosch.


Així mateix, l’equip de govern ha fixat el preu de lloguer de diversos equipaments de la vila, com l’església de Sant Pere que té un cost de 300 euros per dia i de la sala d’actes del Museu, que val 150. Un import que s’haurà d’abonar sempre que sigui per usos privatius. Aquest preu estarà supeditat a una ordenança que detallarà quins són els privats que poden fer servir les sales i per quins conceptes. ERC ha reclamat el compromís de l’Ajuntament perquè «la recaptació es pugui destinar en el mateix espai com una manera de donar valor als mateixos espais i que, a la vegada, els puguem anar reformant i millorant», ha dit Bosch. L’equip de Govern beu «molt bé» aquest suggeriment perquè «són sales que requereixen manteniment i si se’n fa ús, el seu deteriorament serà més important i, per tant, s’hauran de fer més actuacions», ha reblat Creixans.


La CUP s’ha abstingut per marcar perfil sobre qüestions com l’ecologia. En aquest sentit, el seu portaveu Santi Llagostera ha ressaltat que «faríem una sèrie de coses diferents» com, per exemple, «que hi hagués exempcions si les botigues són de quilòmetre 0, per incentivar aquest producte» o que «dins l’IBI hi hagi una part que vagi sempre a arranjar coses del medi ambient». També s'ha abstingut la regidora Anna-Belén Avilés.