El Consell Comarcal demana més flexibilitat a l'ACA per la neteja de les lleres dels rius

Avui han valorat en roda de premsa les afectacions a nivell comarcal del pas de la tempesta Leslie

per Xevi Pujol

Arreu

Roda de premsa de Joan Manso i Josep Coma valorant els efectes dels aiguats
Roda de premsa de Joan Manso i Josep Coma valorant els efectes dels aiguats | Xevi Pujol

El Consell Comarcal i els ajuntaments del Ripollès encara estan valorant tots els danys que ha deixat el pas de la tempesta Leslie. Aquests, es poden dividir en tres grans eixos: destrosses en les lleres dels rius, en camins rurals o en instal·lacions públiques i privades. Destaquen la desaparició d'una pista forestal que unia Espinavell amb Setcases i les múltiples acumulacions de troncs en ponts o a les lleres del Ter i el Freser. En aquest sentit, el consell es queixa de les dificultats que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) posa per poder netejar els rius.

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, explica que «els ajuntaments de la comarca tenim un compromís des de fa anys amb la neteja de les lleres fluvials, però són moltes les dificultats per adquirir les autoritzacions. Per tant, aquesta vegada demanem una autorització general de l'ACA per poder netejar les lleres, però també per flexibilitzar aquest tema de cara al futur». El consell demana un compromís econòmic a l'ACA, ja que, segons Manso, «ni els ajuntaments ni el Consell Comarcal tenim la capacitat econòmica per assumir els desperfectes que han causat les riuades». Es vol portar a terme un pla conjunt per anar restablint la normalitat als rius, a nivell de comarca.

Un munt de troncs a la llera del riu Ter a Ripoll | Xevi PujolEl consell també denuncia que les últimes actuacions que s'han fet a les lleres dels rius en molts casos han anat a càrrec dels ajuntaments, que les han finançat després de demanar les autoritzacions competents a l'ACA.

El vicepresident del consell i alcalde de Molló, Josep Coma, detalla que «a Molló hi havia molts arbres que havien caigut a la llera arran de les nevades de l'hivern passat, i feia 6 mesos que havíem reclamat a l'ACA que netegés alguns trams amb acumulació de troncs, i ara encara no hem rebut resposta a aquesta petició». És per això que també reclama que l'Agència pugui treballar conjuntament amb els ajuntaments per afrontar unes situacions que en els pròxims anys es poden repetir a causa del canvi climàtic.

Encara es desconeix l'abast real dels danys ocasionats per les riuades, el qual s'espera haver comptabilitzat en un termini de dues setmanes.