L'esfondrament d'un mur podria afectar l'església de Sant Julià de Vallfogona

S'hi estan realitzant informes geotècnics per determinar si hi ha danys a l'edifici, alhora que es repara el mur

per Xevi Pujol

Arreu

Les obres que s'estan realitzant per reparar el mur afectat
Les obres que s'estan realitzant per reparar el mur afectat | Xevi Pujol

La primavera passada uns veïns de Vallfogona de Ripollès estaven passejant prop de l'església de Sant Julià, quan van sentir un gran soroll. Un dels murs de contenció del costat de l'edifici s'havia ensorrat, coincidint amb un episodi de pluges. Tècnics del servei de monuments de la Diputació de Girona van visitar la zona i van coincidir en el fet que s'hi havia d'actuar per evitar mals majors.

L'alcaldessa de Vallfogona, Maria Carme Freixa, explica que «aquest és un dels murs que s'havia construït cap a mitjans del segle XVIII quan es va fer l'ampliació de l'església, que té poc morter i que està assentat sobre una veta de guix. Es va desplomar i el perill és fins a quin punt això ha pogut afectar a l'estructura de l'edifici».

L'església romànica de Sant Julià | Xevi Pujol


La Diputació ha concedit un ajut de 18.000 euros a l'ajuntament que inclou la reparació del mateix mur i una sèrie de treballs geotècnics per determinar l'estat del subsòl i dels fonaments de l'església romànica. Es vol evitar que aquesta pateixi cap perill.

Per tant, caldrà esperar als resultats dels informes geotècnics per determinar futures accions de manteniment a l'església de Sant Julià. Pel que fa al mur, les obres duraran unes tres setmanes més.