El concurs comarcal provoca un augment del 24% en la taxa d'escombraries a Sant Joan

Les ordenances fiscals es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i en contra dels grups de l'oposició

per Xevi Pujol

Arreu

El passat divendres es va celebrar un ple extraordinari a Sant Joan
El passat divendres es va celebrar un ple extraordinari a Sant Joan | Xevi Pujol

L'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar les ordenances fiscals per l'exercici 2019 amb els vots a favor de l'equip de govern i la contrarietat dels grups de l'oposició. El nou concurs comarcal per la recollida d'escombraries perjudica la vila, que veu augmentada la taxa relacionada amb els residus en un 24%.

L'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, explicava que «fins ara teníem un model per tones i ara es passa a pagar pel cost del servei, i tot i que el nostre sistema de porta a porta és el que més fomenta el reciclatge i la recollida selectiva, és un tipus de recollida més cara, perquè requereix més personal i de camions més petits».

Tant Esquerra Republicana com el PDeCAT fomenten les seves queixes en aquest augment, alhora que realcen el sistema porta a porta. Elisenda Guillaumes, d'ERC, argumentava que «nosaltres fem un esforç, però com que la majoria de pobles han decidit que no se sumen al sistema de porta a porta, nosaltres rebem les conseqüències amb aquest augment en la taxa d'escombraries».

Per la seva banda, Concepció Formatger, del PDeCAT, deia que «si ens creiem realment l'aposta pel reciclatge, aquesta és una bona línia. Però ara les butxaques dels santjoanins passaran de pagar 103€, a 128€».

Els grups de l'oposició també es van queixar, com ja venen fent reiteradament, de la congelació de l'IBI, mentre que la resta de taxes i impostos no van patir massa variacions.

En el mateix ple extraordinari, també es van valorar els danys dels darrers aiguats a Sant Joan, que ascendeixen a més de 300.000 euros. De moment, el consistori només pot destinar una partida de 18.000 euros per començar a solucionar les principals destrosses, sobretot en camins rurals. S'haurà d'esperar fins a l'any que ve per rebre més ajudes en aquest sentit.