Quim Torra inaugura l'Espai U d'Octubre de Camprodon

El President ha afirmat que «aquest poble ja no pot mirar enrere

per Xevi Pujol

Política, Arreu

Descoberta de la placa al nou espai del Pont Nou
Descoberta de la placa al nou espai del Pont Nou | Boi

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha visitat el Ripollès aquest dimecres. A Camprodon, ha inaugurat el nou Espai U d’Octubre, que s’ha situat a la vora del riu i just a sota del Pont Romà. La intensa pluja no ha impedit que es realitzés la inauguració oficial. Després de passar per l’ajuntament camprodoní a signar el llibre d’honor de la vila, Torra s'ha dirigit als assistents a l’acte amb paraules molt convençudes, recordant els fets de l’1 i el 3 d’octubre, dient que «va ser el més important que Catalunya ha fet en els últims anys».

Torra ha parlat de «tres grans consensos que aglutinen al 80% de la gent del nostre país»: «que ja no som súbdits del regne d’Espanya; que no tolerem aquesta repressió política i és injustificable; i que s’ha de resoldre la situació exercint el dret a l’autodeterminació, que pertany al poble de Catalunya». Davant la resposta de l’estat, Torra afirma que a Pedro Sánchez «se li ha acabat el crèdit» i que «aquest poble ja no pot mirar enrere, que no hi ha cap altra alternativa que anar avançant cap a la llibertat».

Torra signant el llibre d'honor a l'ajuntament de Camprodon | Boi

També ha convidat als ciutadans a «dir prou» si les sentències contra els presos polítics no són absolutòries i ha assegurat que «guanyarem, som davant d’un poble que ja no té por».

L'alcalde de Camprodon, Xavier Sala, també ha recordat com es va viure l'1 d'octubre a la vila, i ho ha resumit en dues paraules: «emoció i unitat». Els membres de l’ANC de la Vall de Camprodon, sota la representació de Marta Vidal, ha agraït «a l’ajuntament de Camprodon haver recolzat la iniciativa». Vidal també ha definit l’espai com la commemoració de la «dignitat, l’orgull i la solidaritat» i com a «un homenatge als 1.179 camprodonins i camprodonines que com molts catalans aquell dia, van deixar de banda els seus colors polítics i la seva condició social, i es van unir per defensar les urnes i l’espai i el dret de votar». L’acte ha acabat amb un emotiu cant d’Els Segadors.