Els ramaders del Ripollès volen evitar el tancament de les pastures

És una de les principals problemàtiques que s'han debatut en una trobada del sector a Sant Joan

per Xevi Pujol

Arreu

El Palau de l'Abadia ha acollit la jornada “Interès, aprofitaments i maneig de les pastures de mitja i alta muntanya”
El Palau de l'Abadia ha acollit la jornada “Interès, aprofitaments i maneig de les pastures de mitja i alta muntanya” | Xevi Pujol

Com afrontar el canvi de pastures, ara que la vaca domina sobre l’ovella al Ripollès. Aquesta és la principal preocupació que ramaders i altres persones relacionades amb el sector han posat sobre la taula a la jornada “Interès, aprofitaments i maneig de les pastures de mitja i alta muntanya”, celebrada al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses.

En la seva primera edició, ha comptat amb més de 50 assistents entre ramaders, agents rurals, tècnics de gestió de pastures, empreses que gestionen ajuts i membres del Consell Català de Producció Agrària Ecològica.

Aquesta trobada pot ser un punt de partida per trobar solució a algunes problemàtiques, com per exemple la que exposa el director del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Santi Farriol: «l'ovella manté les pastures, la vaca no tant, i per tant ens torbem que les pastures es van tancant. Això és un problema i potser ens hem de plantejar si hem de posar pastors a la muntanya, tot i que és molt complicat».

A la jornada també s’ha parlat dels tipus de pastures que hi ha actualment a la comarca i de les ajudes que hi ha disponibles per al sector. L’objectiu és implementar la jornada cada any, organitzada a través del Parc Natural, implicar-hi més agents del territori i incloure-hi una visita a alguna explotació.