Sant Joan aprova uns pressupostos de 4,2 ME amb els vots en contra d'ERC i PDeCAT

La nova congelació de l'IBI, la principal queixa de l'oposició

per Xevi Pujol

Política, Arreu

El passat divendres es va celebrar el ple del mes de novembre a Sant Joan
El passat divendres es va celebrar el ple del mes de novembre a Sant Joan | Xevi Pujol

L’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha realitzat l’aprovació inicial dels pressupostos de l’ens per al 2019. Es tracta de 4,2 milions d’euros, una xifra molt semblant a la de la previsió del passat exercici, i condicionada pel límit de la regla de la despesa, «que ens obliga per llei a no poder incorporar en pressupost més del 2% respecte a anys anteriors, i per tant no pots incorporar en aquesta previsió inicial totes les inversions que es voldrien, sinó que s'ha d'esperar a la liquidació», tal com explica Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan.

En total, 200.000 euros previstos en inversions com la participació en el desplegament de la via verda o en una nova subvenció FEDER que anirà destinada a la zona de la Font d’en Roca i el parc de la muralla.

Tant Esquerra com el PDeCAT han votat en contra dels pressupostos. Els republicans consideren que l’excés de despesa del consistori l’any 2017 condiciona poder conèixer amb exactitud quines acabaran essent les despeses i els ingressos de l’any. Els dos grups també s’han queixat de la congelació de l’IBI. «No ho compartim de cap manera perquè això vol dir que l'ajuntament continua recaptant molt, 1,3 ME, en concepte d'IBI, i creiem que hi ha marge per poder rebaixar aquest impost», diu Sergi Albrich, d'ERC.

També han fet esment del reflex en els ingressos de la pujada de la taxa d’escombraries. Concepció Formatger, del PDeCAT, diu que «entenem que no és voluntat de l'equip de govern, però el ciutadà li costa entendre perquè tot i reciclar, la taxa augmenta».

En l’apartat d’inversions, entre d’altres, l’oposició ha demanat la finalització dels carrers de la vila vella, la construcció d'un rocòdrom i més aportació de l’ajuntament a la Fundació Emma.

Per altra banda, tots els grups han celebrat l’increment d’un 2,5% en el sou dels treballadors de l’ajuntament.