L'associació FADES compleix 18 anys acompanyant als malalts d'Alzheimer

El Ripollès és una de les comarques amb més envelliment de Catalunya

per Xevi Pujol

Societat

Acte de celebració dels 18 anys de FADES
Acte de celebració dels 18 anys de FADES | Xevi Pujol

La taxa d’envelliment al Ripollès és del 25%, de les més altres de Catalunya. Per tant, és una comarca de risc pel que fa a les malalties com l’Alzheimer. Per aquest motiu és encara més important la tasca de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Ripollès, més coneguda com a FADES, que ja ha arribat a la majoria d’edat.

18 anys on els seus integrants han passat èpoques millors i pitjors, amb diferents convenis. Ara, necessiten més socis i suport per tirar endavant la seva tasca. El secretari de FADES, Manel Hueso, explica que «les teràpies que fem amb els malalts són totalment gratuïtes, només demanem que les famílies es facin sòcies de FADES, que val 30 euros a l'any. També intentem implicar a les administracions per tenir més suport econòmic».

Els diferents terapeutes de FADES són els encarregats de dur a terme els tallers d’estimulació cognitiva amb els malalts. Aquest any ha establert un vincle amb la Fundació Tutelar del Ripollès per poder seguir endavant.

Isabel Casas, psicòloga de FADES, afirma que «és important tenir referents a la comarca, en la salut però també en la comunitat, que et puguin donar acompanyament i suport psicològic, i aquest és l'objectiu de l'associació».

L’acte de celebració dels 18 anys va comptar amb un ple absolut a la Sala Abat Senjust el passat divendres, i amb la col·laboració de Glòria Mas, neuropsicòloga de la Fundació Pasqual Maragall.