El pessebre monumental de Ripoll podria arribar a ser un «Ripollès en miniatura»

Toni Colomé i Joan Monmany fa més de 30 anys que s'hi dediquen

per Xevi Pujol

Cultura

El pessebre monumental es pot veure al Museu Etnogràfic de Ripoll
El pessebre monumental es pot veure al Museu Etnogràfic de Ripoll | Muti Saló

Des de fa més de 30 anys, Toni Colomé exposa, amb l’ajuda de Joan Monmany, el seu pessebre monumental a Ripoll. Ja en fa 8 que ho fan de manera ininterrompuda, i és el quart any que es troben al Museu Etnogràfic. Cada vegada hi ha més pobles de la comarca representats. «Vam començar amb les maquetes de Ripoll, però mica en mica vam anar fent cases de pagès o esglésies de diferents pobles del Ripollès, i ara ja n'hi ha uns 8 o 9 de representats», explica Joan Monmany.

La intenció dels seus creadors seria que les maquetes quedessin fixes tot l’any, passant de ser un pessebre a representar tota la comarca. De fet, ja ho han plantejat a l’ajuntament de Ripoll. «Voldríem fer un Ripollès en miniatura», diuen.

Detalls i més detalls al pessebre monumental de Toni Colomé | Muti Saló

La darrera incorporació del pessebre va ser el refugi d’Ulldeter i ara estan treballant en la maqueta de l’església de Queralbs.

Un munt de figures donen vida a la maqueta gegant, així com una sèrie de mecanismes que fan que no sigui del tot estàtica i alguns punts que fins i tot tenen aigua corrent. Els dos maquetistes compten amb l’ajuda d’altres col·laboradors per fer possible l’exposició del pessebre.