L'incivisme, una de les principals causes de l'augment de la taxa d'escombraries a Molló

El consistori es planteja instal·lar càmeres de seguretat per detectar aquests mals comportaments

per Judith Espert

Arreu

Aquesta és la imatge que presenta una de les zones de contenidors
Aquesta és la imatge que presenta una de les zones de contenidors | Ajuntament de Molló

De 105 a 110 euros. Aquest és l’augment que suportarà la taxa d’escombraries a Molló, que se situa en un 5% més que l’anualitat anterior. La causa d’aquesta puja s’explica per tres motius. El primer, per l’impacte del nou concurs comarcal que ha provocat un augment de preus. El segon, per l’increment del cànon de l’Agència de Residus de Catalunya per l’entrada de residus a l’abocador d’Orís. Per últim, i principal causa, l’incivisme d’alguns ciutadans que deixen les deixalles fora del contenidor corresponent.

L'alcalde de Molló, Josep Coma, ha detallat que aquest fet comporta que la brigada municipal hagi de dedicar moltes hores extres «sobretot en cap de setmana, que és quan ens passa més això» per tal de fer la tasca de recollir les bosses, tirar-les al contenidor que toca i netejar l'espai. Una situació que s’agreuja perquè moltes persones llencen les bosses de rebuig als contenidors de matèria orgànica. Es produeix al nucli de Molló, però sobretot a la zona d’Espinavell. Coma fa una petició a la ciutadania «si volen pagar menys diners» a evitar aquests comportaments incívics i a fer un bon ús dels contenidors.

Es tracta d’una actitud sancionable i la corporació s’està plantejant mesures per intentar erradicar-ho. En concret, el consistori estudia la instal·lació de càmeres de seguretat per poder detectar quines persones tenen aquests comportaments. Tot i això reconeix que el fet que hi hagi moltes cases de segona residència i persones que visiten el municipi pot dificultar la identificació dels infractors. «Ens estem plantejant la possibilitat de fer-ho», diu l'alcalde per «poder denunciar els veïns que no acabin llençant les bosses a dins els contenidors».

Tot plegat es tradueix en una major dedicació laboral de la brigada a aquestes tasques que comporta un increment en el cost de la prestació de servei, és a dir, en un increment de la taxa.