Una de les tradicions més genuïnes, en format popular

Ripoll i Campdevànol han organitzat cagades populars al tió

per Judith Espert

Societat

Els infants han pogut participar en dues cagades populars
Els infants han pogut participar en dues cagades populars | Guillem Sánchez

La cerimònia familiar de la cagada tió, en molts indrets ha donat pas a la col·lectivitat. Cada llar té els seus ritus propis, però Ripoll i Campdevànol han volgut que cap infant es perdi la màgia d’aquest tronc amb vida. És per això que han organitzat una cagada popular, per començar a escalfar motors per al Nadal.

En el cas de la capital de comarca, 240 nens i nenes s’han atansat fins a la plaça de Sant Eudald per participar en aquesta iniciativa popular. La idea està liderada pel consistori infantil del municipi, el qual va impulsar-la fa uns anys per tal que tots els nens i nenes de la població puguin conèixer i fruir d’un dels costums nadalencs més genuïnament catalans. La regidora de Convivència i participació, Maria Dolors, a més, ressaltava que aquesta activitat «dona el tret de sortida a una colla de propostes que es faran durant tots aquests dies». Un cop picat i amb la manta aixeca, recompensa per a tots. Però per fer menys llarga l’espera també han pogut ambientar els seus rostres amb un taller de maquillatge.

A Campdevànol, també torn per ala tradicional cagada popular del tió. Sota l’arbre de Nadal de la plaça de la Dansa un centenar d’infants han participat en aquesta activitat, que fa anys que es duu a terme al municipi. La primera tinent d'alcalde de Campdevànol, Dolors Costa, destacava la il·lusió de tots els infants: «Els nens encomanen l'alegria i aquest sentiment nadalenc; vulguis o no tothom ens sentim involucrats en aquest dia. Ells caguen el tió i nosaltres estem gaudint tant o més que ells». Els més menuts també s’han endut un regal a casa. En aquest cas, una carmanyola per portar l'esmorzar a l'escola.