El cant medieval de la sibil·la es manté a la comarca

Els monestirs de Sant Joan de les Abadesses i de Ripoll en van ser seus la nit de Nadal

per Xevi Pujol

Cultura

Judit Muñoz es va estrenar interpretant el Cant de la Sibil·la a Sant Joan
Judit Muñoz es va estrenar interpretant el Cant de la Sibil·la a Sant Joan | Muti Saló

Els monestirs de Sant Joan de les Abadesses i de Ripoll han mantingut un any més la tradició del cant medieval de la sibil·la, que es representa just abans de l'inici de la Missa del Gall de la nit de Nadal, és a dir, en els minuts previs a l'eucaristia que es fa a les 12h de la nit del 24 de desembre.

La representació del Cant de la Sibil·la a Sant Joan ha estat tot un repte per a la soprano que l’ha interpretat aquest any. Judit Muñoz va haver de substituir a última hora a la cantant habitual d’aquesta peça, Monik Bargalló, que s’havia posat malalta. El més complicat, segons Muñoz, va ser «muntar una peça en poques hores, assajar i intentar crear l’ambient i la situació que requereix aquest cant amb el millor resultat possible». La soprano es va estrenar en la interpretació d’aquest cant a Sant Joan. En ell, la sibil·la Eritrea adverteix sobre els senyals del judici final i l’adveniment del Crist.

Es tracta d’una representació d’origen medieval, que s’ha mantingut al llarg dels anys a Mallorca, i des de fa poc s’ha anat recuperant a Catalunya. A Sant Joan, es realitza des del 2007, i a Ripoll, des del 2012. Un cop acabat, es va donar pas, al punt de la mitjanit de Nadal, a la Missa del Gall, amb bona assistència.