Ripoll aprova un pressupost de més d'11.300.000 per al 2019

Aquest ha comptat amb l'abstenció en bloc de l'oposició

per Judith Espert

Arreu, Economia

El ple de Ripoll aprova els pressupostos per al 2019
El ple de Ripoll aprova els pressupostos per al 2019 | Judith Espert

L’Ajuntament de Ripoll ha aprovat un pressupost de més d'11.300.000 euros per al 2019. Una xifra que suposa un increment del 2,78%. Els comptes pivoten sobre dos grans eixos: l’acció social, amb un augment de l'1,55% i l’economia i l’ocupació que pugen en un 3,15%. En el capítol d’inversions, es preveu una despesa de més de 800.000 euros.

Josep Maria Creixans, cap de l'Àrea de Serveis Econòmics, detalla que aquesta despesa anirà destinada a «l'asfaltat de carrers, acabar definitivament els vestidors del camp de futbol, poder activar el pla de la Devesa del Pla o actuacions a les escoles».

Els comptes s’han aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció en bloc de l’oposició. ERC, CUP i PSC diuen que no reflecteixen el model de poble que ells volen. El portaveu d'ERC, Roger Bosch, demana «un model que potenciï les grans virtuts que ja té el poble, com les fires o el potencial turístic, que ja existeix, i no pas anar fent moltes coses més petites que acaben costant recursos».

Per la seva banda, Santi Llagostera, de la CUP, opina que «hi ha d'haver més sistemes de representació per al ciutadà, que no se sent responsable de les qüestions públiques». També destaca que «l'ecologia i el medi ambient és un gran actiu i si aconseguim tenir un bon lligam amb la natura, millorarem en qualitat de vida».

La partida pel pressupost participatiu s’incrementa en un 15% i suposarà que una part es podrà destinar a despesa corrent. També part del pressupost es destina a eixugar el deute de la corporació. Un punt de debat entre govern i oposició.

Bosch diu que «segurament el poble que vam trobar l'any 2012 era molt millor que el que tindrem el 2019, que sí que tindrà un millor calaix, però serà en el cas de l'ajuntament i no pas dels botiguers, que seria el que ens agradaria».

Creixans explicava que «durant aquests anys hem fet 5.140.000 euros d'inversió, però també hem tapat un deute de 8 milions d'euros, és a dir que ens hem gastat uns 13 milions. Hem fet moltes coses, com el nou vas de la piscina, l'obertura del galliner, l'asfaltat de carrers o els nous camerinos del Comtal, però ho hem fet amb seny».

En aquest sentit, el govern defensa que qui assumeixi la responsabilitat de governar el pròxim mandat, es trobarà uns comptes sanejats i amb una ràtio d’endeutament del 50%. Per contra, subratllen, del que es van trobar ara fa vuit anys.