Els dos cedres centenaris de Ribes depenen del resultat d'un test de tracció

L'alcalde argumenta que la decisió es prendrà pensant en la seguretat dels veïns

per Xevi Pujol

Arreu

Els dos cedres del passeig Àngel Guimerà de Ribes, afectats pels aiguats de la tardor
Els dos cedres del passeig Àngel Guimerà de Ribes, afectats pels aiguats de la tardor | Laura Segur

Els dos cedres centenaris situats a l’inici del passeig Àngel Guimerà de Ribes de Freser depenen dels resultats d’un test de tracció que se’ls ha realitzat durant aquest dimecres. Una empresa especialitzada ha dut a terme una sèrie de proves amb cordes i mesuradors que serviran per a determinar el seu futur. Recordem que el mur de contenció que sosté els arbres i tota l’estructura del passeig va resultar afectat amb un despreniment després dels aiguats de la passada tardor.

L’alcalde de Ribes, Marc Prat, explica que «abans de prendre una decisió precipitada volíem fonamentar-la amb un informe que ens digui quin és l’estat real dels cedres». Prat destaca que els arbres formen part del «patrimoni natural de la vila» i per aquest motiu és important per al consistori la seva preservació, però també diu que el prioritari «és la seguretat dels veïns i veïnes i de les infraestructures». «El dia de les riuades vam viure moments complicats i el que no voldríem és que en possibles futurs episodis semblants aquests arbres incrementessin el risc per a la població», argumenta l’alcalde.

Una empresa especialitzada ha realitzat proves de tracció a la zona aquest dimecres | Laura Segur

Des de l’ajuntament s’explica que, en cas que l’estudi evidenciï que els cedres no representen cap perill, simplement es refaria el mur que es troba danyat i l’espai seguiria com fins ara. En un cas extrem, es talarien els arbres. Una altra via per solucionar la situació podria ser el trasplantament dels arbres a una altra ubicació, un fet que el consistori no descarta.

Les primeres sensacions dels tècnics durant les proves de tracció, però, són positives, i per tant hi ha optimisme i es treballa amb el supòsit de no haver de talar els arbres. Els resultats definitius de les proves d’aquest dimecres, però, encara hauran d’esperar i es faran públics durant els pròxims dies.