Sant Joan celebra la cessió del fons documental de Josep Picola

La família del poeta va fer entrega de tots els documents relacionats amb Sant Joan que Picola va reunir durant la seva vida

per Xevi Sunyol

Societat, Cultura

La cessió es va fer a la seu de l'Arxiu Municipal
La cessió es va fer a la seu de l'Arxiu Municipal | Muti Saló

Dissabte es va portar a terme l'acte oficial de cessió del fons documental personal de Josep Picola a l'Arxiu Municipal de Sant Joan de les Abadesses. Aquest arxiu és el més gran, tant de quantitat com de qualitat, que ha rebut mai aquesta entitat. Els documents, dividits en quatre blocs, són una mostra única de la vida del poble durant tot el segle vint, un fet que li dóna un valor incalculable i que l'Ajuntament va voler agrair en un acte institucional on es va oficialitzar la signatura, en públic, del  document que acredita la cessió. 

Tal i com va confirmar la família Picola, el desig de l'escriptor era que tot el que ell va recollir en vida i va guardar en el seu arxiu personal acabés retornant al poble i que tothom qui volgués ho pogués consultar. Els quatre blocs dels que consta aquest arxiu son: Documents familiars, on hi ha testaments, cartes, documents legals i altres papers oficials; Documents d'entitats de Sant Joan, on s'hi recullen cartells d'actes, programes de festes i informació sobre activitats organitzades per institucions i associacions del poble; Fotografies antigues, on també hi ha un recull de postals històriques del poble, negatius i clitxés; i Llibres, amb vint-i-dos volums diferents dedicats exclusivament al poble i al seu entorn. 

Una part pictòrica del fons documental Picola es podrà veure exposada a l'arxiu, la resta passarà en mans de l'arxiver municipal, que organitzarà tots els documents segons les normes arxivístiques vigents però mantenint els blocs que Picola va idear. Un cop fet aquest procés, qui vulgui el podrà consultar de manera completa a la mateixa seu de l'Arxiu Municipal Santjoaní.