El Museu Etnogràfic de Ripoll afronta un 2019 molt especial

Es commemoren dos aniversaris cabdals pel primer museu etnogràfic del país

per Redacció

Societat, Cultura

Enguany es compleixen 90 anys del naixement del Museu Etnogràfic de Ripoll
Enguany es compleixen 90 anys del naixement del Museu Etnogràfic de Ripoll | Ripollès Digital

EL 1929 naixia el primer museu etnogràfic del país, el de Ripoll. Ara es compleixen els 90 anys d'aquesta efemèride que se celebrarà a la capital. Serà però una doble commemoració perquè la llavor d'aquest projecte va sorgir uns anys enrere de la mà del grup de folkloristes de Ripoll, amb Tomàs Raguer al capdavant, recorda l'actual directora, Roser Vilardell. La idea per crear-lo ara fa cent anys era simple: reivindicar la història quotidiana per explicar la societat. Una tasca que va néixer gràcies a la col·laboració de la gent i que s'ha mantingut viva fins als nostres dies. Al llarg d'aquest temps, el Museu ripollès ha aconseguit ser considerat un dels millors de tota Europa, afegeix Vilardell.

Es va establir primer a les Golfes de l'església de Sant Pere on va romandre durant 70 anys. L'any, 2000, però va tancar les portes perquè les seves instal·lacions no reunien les condicions mínimes. Deu anys després, el Museu Etnogràfic obre altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons i tornar a mostrar aquest llegat.

Els actes de commemoració s'estan acabant de definir. Tot i això s'ha avançat que s'està preparant una exposició sota el títol 'Sentiment al Museu a flor de pell'.