Camprodon serà aquest dissabte una de les seus del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

S'han programat diversos actes per commemorar la jornada

per Redacció

Arreu

Dia Nacional de l'Exili i la Deportació a Camprodon
Dia Nacional de l'Exili i la Deportació a Camprodon | Xevi Pujol

Aquest dissabte, 9 de febrer, es dóna el tret d’inici al 80è aniversari del final de la Guerra Civil a Catalunya. Camprodon serà la seu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. La inauguració d’una doble exposició a Cal Marquès és un dels principals reclams. Vencedors i vençuts, mostra cedida pel Memorial Democràtic, i La Retirada: l’èxode d’un poble, que s’ha confeccionat gràcies als fons de Lluís Bassaganya i André Alis. Un homenatge a les persones que fugien del conflicte i que va marcar de manera molt profunda a la Vall de Camprodon. «De cop i volta es van presentar aquí 100.000 persones» destaca Bassaganya, del Centre d'Estudis La Retirada.

Es tracta d’un episodi que va durar tretze dies, a principis de 1939. De fet, és el fet històric més rellevant del segle XX. «El més important des de la Guerra del Francès» afegeix el representant del Centre.

A banda de les exposicions, també hi ha previst mostrar els plafons de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que expliquen detalls dels testimonis materials d’aquells temps que encara queden a Camprodon. Com per exemple, les baranes del passeig de la Font Nova. «Són els somiers dels hospitals de campanya» comenta Bassaganya.

La jornada es completarà amb altres activitats com l’espectacle musical Maleïdes les Guerres.