Els cérvols provoquen danys importants als ramaders del Ripollès

A Gombrèn s'han fet públiques les primeres queixes per les destrosses que provoquen

per Redacció

Arreu

Danys provocats pels cérvols al jardí botànic de Gombrèn
Danys provocats pels cérvols al jardí botànic de Gombrèn | Laura Segur

L’àrea de pícnic que hi ha al costat del jardí botànic de Gombrèn s’ha convertit en un dels llocs preferits pels cérvols. Una de les responsables de l’equipament, Conxita Cortina, assegura que busquen el menjar que no troben al bosc però també alerta que provoquen destrosses. «N'hi ha molts, i el que no es mengen, ho destrossen, com per exemple els cartells del jardí botànic», explica Cortina.

Cortina afegeix que en els últims temps s’ha detectat un augment notable de la presència d’aquest animal arreu. Sobretot als camps més propers al nucli urbà. Quan es fa fosc, no tenen cap problema per moure’s al costat de les zones habitades. Ho fan en grups nombrosos, que poden arribar als 20 exemplars, sobretot si són femelles. S’ha traslladat la inquietud a l’ajuntament però en el cas de l’àrea de pícnic la solució no és fàcil.

«Vam mirar de posar tanques a la zona, però com que tenim la carretera al costat, la normativa és complicada. No sabem pas què fer», diu Conxita Cortina.

El Departament d’Agricultura reconeix que hi ha un problema de sobrepoblació que s’estén a la tota la comarca i que afecta sobretot als ramaders. «És un animal que quan troba un camp on l'herba és bona, s'hi posa. A més, no respecta els filats perquè és corpulent», detalla Joan Casas, director de l'Oficina del Departament d'Agricultura al Ripollès.

En el cas concret de Gombrèn, s’exhaureixen les desenes de permisos per efectuar batudes. El departament diu que no té inconvenient a donar-ne més. Com a pas previ, els afectats s’han de posar en contacte amb les societats de caça.

A tot això, Agricultura afegeix que s’ha detectat l’arribada del cérvol europeu des de França. Un fet que podria agreujar la problemàtica a curt termini.