El Centre d'Estudis La Retirada demana un espai permanent per a l'exposició "L'èxode d'un poble"

S'inauguren els plafons de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

per Redacció

Arreu

Unes 300 persones van visitar les exposicions durant la primera jornada
Unes 300 persones van visitar les exposicions durant la primera jornada | Ajuntament de Camprodon

El Ripollès ha donat el tret d’inici al 80è aniversari del final de la Guerra Civil a Catalunya. Ha estat a Camprodon, que ha exercit com a una de les seus del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Els responsables del Centre d’Estudis La Retirada consideren que una part de l’exposició de “La Retirada: l’èxode d’un poble”, hauria de tenir "un espai permanent" a Camprodon. Mentrestant, el treball de recuperació de la memòria històrica continua, segons ha explicat Lluís Bassaganya, un dels seus membres.

L’altra exposició que es podrà veure a Cal Marquès fins a finals d’abril és “Vencedors i vençuts”, mostra cedida pel Memorial Democràtic. De moment, durant la primera jornada unes 300 persones van visitar les dues mostres. Entre elles, la consellera de Justícia, Ester Capella, que considera que Catalunya ha de tenir "la mà estesa" respecte a les persones que protagonitzen els èxodes que encara avui es produeixen.

A banda de les exposicions, també s’han inaugurat els plafons de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, en punts com el passeig de la Font Nova o la plaça de la Vila. Expliquen detalls dels testimonis materials d’aquells temps que encara queden a Camprodon. La primera jornada de commemoració jornada també va comptar amb un espectacle musical, anomenat “Maleïdes les Guerres”.