Quim Torra afirma a Molló que el camí de la Retirada és essencial perquè les noves generacions coneguin el nostre passat

L'alcalde diu que 80 anys després estem en una situació "bastant similar"

per Redacció

Arreu

El moment de l'ofrena floral al monument dedicat als exiliats
El moment de l'ofrena floral al monument dedicat als exiliats | Boi

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat al Ripollès. Aquesta vegada per inaugurar les obres de millora del camí de la retirada que uneix Molló i Coll d’Ares. Una inauguració que s’emmarca dins de la commemoració dels vuitanta anys del final de la Guerra Civil espanyola. Unes 100.000 persones van arribar a França a través d’aquest pas. Per aquest motiu, Quim Torra va fer una ofrena floral al monument dels exiliats. També va fer una crida perquè les noves generacions coneguin el que va passar. I va afegir que "els hem d'apoderar d'aquells valors que som catalans, som republicans, som europeus, som demòcrates i som oberts a tots els pobles que comparteixen els mateixos valors"

La millora del camí de la retirada s’ha pogut fer gràcies als fons europeus del projecte “Patrimc@t”, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Durant l’acte a Coll d’Ares, no es van poder evitar les comparacions amb la situació actual. "80 anys després estem en una situació bastant similar, no en un ambient prebèl·lic però si que els drets, les llibertats estan greument amenaçades" va concloure Josep Coma, alcalde de Molló.

Durant la postguerra, molts veïns de Molló van viure de recuperar i revendre tot tipus de materials que els exiliats van deixar a Coll d’Ares. El cultiu de la trumfa de la Vall de Camprodon també va ser clau per la supervivència durant aquells tant durs.