Trapotes i Traperos

Molts encara estem en estat de xoc després d’escoltar les declaracions del Major Trapero al Tribunal Superior. Per a molta gent ha passat de ser un heroi a un traïdor, de ser un mite de l’independentisme del “bueno pues muy bien pues adios” a ser un policia que, com tots els policies independentment del color de l’uniforme que vesteixen, no entenen de llibertats, de democràcia, ni de drets. Només entenen d’ordres. Però la diferència més significativa recau en com els màxims responsables policials reben i executen les mateixes ordres judicials per un mateix fi.

Els Mossos estan quedant com els dolents de la pel·lícula

 

 

 

Si agafem com a referència les actuacions policials de l’1-O sembla que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van rebre unes ordres i els Mossos d’esquadra unes altres, així com aquests darrers van decomissar més urnes que la G.C. i la P.N. juntes i sense cap ferit. Els Cossos estatals van aplicar un “a por ellos” en tota regla, que traduït en un llenguatge més col·loquial seria el mateix dir que van perpetrar una acció de guerra militarment planificada contra la població catalana pacifica i indefensa que les úniques armes que portaven eren unes paperetes en un sobre per posar-les dins unes caixes de plàstic made in China.

 

És per això, que els Mossos estan quedant com els dolents de la pel·lícula, per no aplicar una violència tant desproporcionada com inútil. Però tampoc cal pujar els Mossos als altars! Darrerament les seves actuacions són més pròpies de les forces del “a por ellos” que una policia democràtica al servei del poble. Aquestes últimes actuacions dels Mossos, per dir-ho finament, han estat més que discutibles. Veiem dia sí i dia també com a l’hora d’estomacar independentistes o antifeixistes no els hi tremola gents la porra, contrastant amb quan els manifestants són gent d’extrema dreta, taxistes o aficionats ultres de l’Olympique de Lyon.

 

Si alguna vegada heu tingut l’oportunitat de parlar amb algun agent dels Mossos d’esquadra us dirà que pateixen una manca d’efectius tant humans com materials i no els hi falta raó. És públic i notori que és així; el que resulta escandalós és quan els feixistes de VOX munten les seves paradetes als barris sobiranistes de Barcelona, o quan els de Ciutadans provoquen a la bona gent d’Amer i Torroella de Montgrí aleshores es destinen uns dispositius policials que fan basarda. Però resulta que quan l’ANC fa un acte a qualsevol lloc, els Mossos brillen per la seva absència i en pateixen les conseqüències, com les agressions feixistes en un acte de l’ANC a la plaça Tetuan de Barcelona el 13 de gener passat.

 

És evident que res ni ningú és perfecte, que tot i tothom pot millorar, però hi ha aspectes de les actuacions policials que se m’escapen. Segur que hi ha coses que desconeixem, però per això tenim els reposables polítics i policials per donar les explicacions que calguin i que el contribuent es mereix.