Ens despertem o ens morirem

Darrerament he escoltat els organitzadors dels 3 Dies Trial de Santigosa, a través de la televisió d’aquest grup de comunicació, i em vam semblar que estaven molt emprenyats per als problemes que tenien, any rere any, per poder fer i organitzar aquesta prova mítica en el món del trial. Una prova coneguda no solament a Catalunya, sinó a tot l’estat. Segons m’expliquen els que hi entenen, a la zona de l’Alta Garrotxa de la vall de Camprodon es va intentar fer un espai fix per poder practicar aquest esport. Una zona determinada on, a banda d’organitzar proves i entrenar, etc., hagués estat molt positiu. Fa anys es va projectar a la vall de Camprodon, concretament a Vilallonga de Ter, un projecte d’un parc d’aigua com hi ha a la Seu d’Urgell. Un projecte que va entrar a la comunitat europea i que estaven disposats a subvencionar, ja que va passar l’examen. 

Suposo que els lectors estaran d’acord que si ara es volgués fer la carretera que va de Setcases a Vallter 2000, ja no dic l’estació d’esquí, no es podria fer

 

 

 

 

 

 

 

Les tres coses han estat parades per l’administració catalana. No la de l’estat, la de Madrid que diem moltes vegades. Suposo que els lectors estaran d’acord que si ara es volgués fer la carretera que va de Setcases a Vallter 2000, ja no dic l’estació d’esquí, no es podria fer. Us imagineu autònoms, empresaris i treballadors, en definitiva, a la gent que s’ha de guanyar les garrofes a la vall de Camprodon si no hi hagués aquesta carretera? Penseu-hi!

 

Què vull dir amb això? Que qualsevol pot fer qualsevol cosa a qualsevol lloc, valgui la redundància? És evident que no. Ara, si l’ajuntament de torn estima que qualsevol projecte el veu bé, que normalment aquestes coses s’aproven per unanimitat, perquè la nostra administració, recalco nostra, ho ha de posar, de vegades, molt i molt i molt difícil? I a vegades és un no, no. 

 

Ja sé que hi ha gent que viu a les valls que no pensen com jo, que ja els hi va bé que això sigui així. Tinc la sensació, però, que no és la majoria (si no és així, callo per sempre més). Per això seria bo que de tant en tant es fessin debats seriosos sobre aquestes qüestions i també sobre l’urbanisme en aquestes valls. 

 

Per acabar, penso que si els Ajuntaments s’uneixen tots i planten cara, aquesta administració que moltes vegades actua sense conèixer el territori, però que sí que perjudica d’una manera flagrant els treballadors d’aquestes valls. Amb aquests temes en sortim molt perjudicats. I també perquè el resultat de no fer res i ser submisos a aquestes polítiques a què ens porta? Doncs, a la despoblació i a la mort lenta de la majoria de pobles i viles. Ja sé que és molt difícil augmentar població, però almenys es podria aturar. 

 

Perquè la signatura d’un funcionari ha de tenir més valor (amb tots els respectes per als funcionaris) que un acord de ple d’un Ajuntament elegit democràticament pel poble? A aquest país s’hauria de revisar l’autonomia municipal perquè a aquest ritme aviat només podran decidir quins dies de l’any faran la Festa Major. 

 

En fi, jo ho veig així. Per què no en parlem?