Altre cop eleccions

No parem. Altre cop eleccions. Per les autonòmiques, per les generals i ara per les municipals i les europees. Potser ja en comencem a estar una mica cansats, però no, no podem defallir d’anar a votar cada cop que se’ns convoqui. Ens hi juguem massa.


Les municipals de diumenge són, probablement, les més importants per més properes i perquè tenen una influència directíssima en la nostra vida quotidiana al nostre poble o ciutat i en el nostre futur per continuar vivint-hi amb el confort que desitgem i mereixem per a nosaltres i els nostres fills i néts.


Els candidats s’han esforçat, uns més que altres, en fer-nos conèixer quins són els seus plantejaments i quines propostes ens ofereixen, amb més o menys solvència, per a captar el nostre vot.


No em toca a mi parlar aquí sobre les propostes dels diferents candidats, però sí que vull fer una reflexió sobre el fet que per una vegada (cada quatre anys!) tenim la potestat d’avaluar ben bé què volem per al nostre poble, com volem que s’administrin els cabals públics i a què volem que es dediquin més esforços i més recursos i qui volem que ho faci.


De fet, per això es fan els programes electorals, per comprometre el que després serà l’actuació de l’elegit. I aquesta és una força que els ciutadans tenim a la nostra mà quan venen les eleccions. I l’hem d’exercir conscients que ens hi juguem el panís dels quatre anys vinents.


I per això els candidats defineixen les seves propostes, ens busquen i ens proposen programes o actuacions que puguin captar el nostre interès o que puguin coincidir més o menys amb el que nosaltres entenem que ens cal per a prosperar i tenir la vida que volem i mereixem.


I elegir vol dir triar i és en les eleccions que ho podem i ho hem de fer. Després no valdran les queixes o les recances. Sabem el que volem, sabem el que ens proposen i ara és l’hora de confrontar unes i altres i triar.


I el dia de les eleccions, en aquest cas diumenge vinent, els electors decidirem quina opció triem, a qui deleguem la responsabilitat de portar a terme el que ens han compromès.


I aquí anava, les propostes electorals, els compromisos que ens faran decidir per una opció o altra els hem d’exigir amb rigor. No s’hi val que després els electors (que som tots) però molt menys els elegits, ens oblidem del contracte social que hem adquirit els uns amb els altres per a portar a terme allò que hem compromès i que ens ha merescut la confiança dels electors.


Aquest compromís és una greu responsabilitat que tenen els governants que surtin escollits i, en els moments actuals, de precarietat i d’ajustaments, aquest compromís és especialment crític i ha de ser especialment rigorós.

No podem defallir d’anar a votar cada cop que se’ns convoqui. Ens hi juguem massa

 

 

 

 


Ens ho deuen, perquè els hi deleguem la responsabilitat d’administrar uns recursos que apleguem entre tots mitjançant uns impostos que ens costen i que, sovint, ens graven al límit de les nostres possibilitats.
El retorn d’aquest esforç en serveis públics de la millor qualitat i l’administració acurada d’aquests cabals per obtenir-ne el millor rendiment és el gran compromís dels nous dirigents que escollirem diumenge. No ho hauríem d’oblidar ni els ciutadans que votem ni, per descomptat, els candidats que surtin elegits.